Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Εμβόλιο-ελπίδα κατά καρκίνου


Βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών και ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τα τέλη του 2013. Ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας

Εμβόλιο-ασπίδα κατά σχεδόν όλων των μορφών καρκίνου βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών και ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τα τέλη του 2013!

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, οι δοκιμές του TeloVac, το οποίο σχεδιάζεται αρχικά για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος -ενός εκ των πλέον θανατηφόρων μορφών της νόσου- έχουν ήδη ξεκινήσει σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς σε 53 βρετανικά νοσοκομεία.
Oπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Τζoν Νεοπτόλεμο, το εν λόγω εμβόλιο ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων που στοχεύει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας.
Αντίθετα με τα συνηθισμένα εμβόλια τα οποία σχετίζονται με την πρόληψη των λοιμώξεων, το TeloVac στοχεύει στην καταπολέμησή τους. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το εμβόλιο περιέχει μικρά τμήματα της πρωτεΐνης τελομεράσης (η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα), ενώ στόχος του είναι να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε αυτό να αναγνωρίζει την τελομεράση και να αρχίσει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα με τα καρκινικά κύτταρα είναι ότι καταφέρνουν να «μεταμφιέζονται», γεγονός που τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην επαναστατική έρευνα, σε περίπτωση που το εμβόλιο καταφέρει να περάσει με επιτυχία τον σκόπελο των ευρείας κλίμακας κλινικών δοκιμών, τότε ενδέχεται να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή www.ethnos.gr (περισσότερα στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου