Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Προς πλήρη αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ


Την πώληση ποσοστού μεγαλύτερου της option του 10% εξετάζει η κυβέρνηση για την περίπτωση του ΟΤΕ. Πληροφορίες φέρουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να έχει εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό την διάθεση του 13% των μετοχών του Οργανισμού στην Deutsche Telekom από το συνολικό 16% που βρίσκεται στην κατοχή του Δημοσίου.

Στόχος είναι να ένα ποσοστό 5% να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αφού μόνο έτσι θα μπορεί να διατηρήσει ένα μίνιμουμ δικαίωμα βέτο στην λήψη αποφάσεων του Οργανισμού.

Αυτό τουλάχιστον προέβλεπε η συμφωνία που είχε κάνει το 2008 το ελληνικό δημόσιο με την Deutsche Telekom.

Η μεταβίβαση αυτού του πακέτου δεν διαταρράσει τις ισορροπίες στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, λένε αρμόδιες πηγές, από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο είναι διατεθειμένο να αξιοποιήσει τη συμφωνία που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο με τους Γερμανούς.

Βάσει αυτής της συμφωνίας η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει στην Deutsche Telekom το 10% των μετοχών σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα, συν ένα υπερτίμημα 15%.

Το 10% του ΟΤΕ μπορούν να το αγοράσουν οι Γερμανοί έως 31 Δεκεμβρίου του 2011 ενώ τα έσοδα που μπορεί να αντλήσει το Δημόσιο από την ενεργοποίηση αυτής της συμφωνίας μπορούν να φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό των εισπράξεων θα είναι μεγαλύτερο σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην διάθεση ενός ακόμη ποσοστού 3% του ΟΤΕ ή 13% συνολικά.

Τούτο θ’ αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τη διοίκηση της Deutsche Telekom, η οποία ως γνωστόν επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

Με το επιπλέον ποσοστό που θ’ αποκτήσουν οι Γερμανοί η συμμετοχή τους στον ΟΤΕ αυξάνει στο 43% (συν μία μετοχή) ενώ αποκτούν μία ακόμη έδρα στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Αντίθετα, η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ πέφτει στο 7% συν μία μετοχή μαζί με το ποσοστό του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Το ταμείο ελέγχει το 4% των μετοχών του ΟΤΕ ενώ ένα ποσοστό 3% βρίσκεται στην κατοχή της ΔΕΚΑ.

Μ. Χριστοδούλου
Πηγή www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου