Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τουρκική αμφισβήτηση ελληνικών νησιών

Θέμα ελληνικότητας του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου ανακινείται στην Τουρκία, με αφετηρία δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, οι οποίες διανθίζονται, μέσω της εφημερίδας Hurriyet, με αναφορές πηγών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για συζήτηση του θέματος στις διερευνητικές.

Ο κ. Ζεϊμπέκ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που εξελίσσεται στη γείτονα, τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι τα δύο νησιά καταλήφθηκαν από τους Ελληνες το 2004. «Οι Ελληνες πήγαν στο Αγαθονήσι και έφτιαξαν εκκλησία. Δίπλα της, δε, ύψωσαν την ελληνική σημαία», ανέφερε. Επαναλαμβάνοντας τον ανιστόρητο ισχυρισμό, ο αντιπρόεδρος του ιδίου κόμματος, Μπουνγιαμίν Αλτούνελλι, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, προκειμένου, όπως πρόσθεσε, «ο τουρκικός λαός να αισθανθεί καλά και ασφαλής». «Επειδή η Τουρκία δεν προστατεύει όσα τής ανήκουν, το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι είναι στολισμένα σήμερα με ελληνικές σημαίες. Θα καταλαμβάνονται τα νησιά και εσείς δεν θα λέτε τίποτα. Αυτό είναι τα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες;», πρόσθεσε. Ο κ. Νταβούτογλου δεν απάντησε για το θέμα. Ωστόσο, η εφημερίδα Hurriyet επικαλείται πηγές του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., που αναφέρουν ότι η θέση της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν έχει αλλάξει και ότι «τα θέματα αυτά συζητούνται στις διερευνητικές συνομιλίες, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου. Η φάση αυτή δεν είναι κατάλληλη για κάποια δήλωση αναφορικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νήσων».

Οπως ήταν αναμενόμενο, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, με τον εκπρόσωπο, κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα, να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Ζεϊμπέκ «παραλήρημα άνευ προηγουμένου». Αναφερόμενος στο δημοσίευμα για την αντίδραση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι οι διερευνητικές διεξάγονται με αντικείμενο «την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών».

Πηγή news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου