Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Στα δάση αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Κυριακή, αφιερωμένη στα δάση, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής και προσφέρουν μέσα επιβίωση για περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταστρέφονται 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, μια έκταση που ισοδυναμεί με το μέγεθος της Πορτογαλίας, καθώς, μεταξύ άλλων, το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες προέρχεται από την ξυλεία και τον ξυλάνθρακα.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη, η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος χρειάζεται να μνημονεύεται κάθε μέρα, τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι καλούνται να αλλάξουν τρόπο διαχείρισης και χρήσης των υλικών αγαθών στον πλανήτη, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Πολιτικό χαρακτηρίζει το ζήτημα του περιβάλλοντος η Νίκη Γουλανδρή, πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Όπως επισημαίνει, η εθνική υπόσταση και η δυναμική κάθε χώρας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη γεωπολιτική της ακεραιότητα και την αμυντική της ισχύ, αλλά και στον βιολογικό και φυσικό πλούτο των δασικών, θαλάσσιων και αγροτικών οικοσυστημάτων της.

Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στέλνει δημοσίευμα της Κυριακής της εφημερίδας Independent, σύμφωνα με το οποίο, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Ελσίνκι και της Νέας Υόρκης διαπιστώνουν ότι τα δάση σε 45 χώρες, τα οποία καλύπτουν το 72% της παγκόσμιας δασικής έκτασης, έχουν γίνει πυκνότερα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου