Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ενιαίο συνταγολόγιο από την 1η Οκτωβρίου


Ενιαίο συνταγολόγιο του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα αποτελέσει το σημερινό συνταγολόγιο του ΙΚΑ από την 1η Οκτωβρίου καλύπτοντας με ενιαίο τρόπο τη συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους των Ταμείων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ

Επίσης από 1ης Οκτωβρίου, εντάσσονται στη δύναμη του ΕΟΠΥΥ 50 μεγάλα κέντρα υγείας της χώρας, συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις, ενώ ώς το τέλος του έτους...

...θα έχουν υπαχθεί -λειτουργικά- και τα υπόλοιπα 180 Κέντρα Υγείας της χώρας, τα οποία διοικητικά θα συνεχίσουν να υπάγονται στα νοσοκομεία της περιοχής τους.
Τον Οκτώβριο θα επεκταθεί και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα Κέντρα Υγείας και το ΙΚΑ, (σήμερα γίνεται σάρωση των συνταγών). Τα δύο συστήματα θα λειτουργούν παράλληλα, με τη σάρωση να μειώνεται σταδιακά, υπέρ του ηλεκτρονικού ελέγχου των συνταγών.
Με τις επερχόμενες αλλαγές θα ξεκινήσει ενοποίηση των παροχών των ασφαλισμένων των τεσσάρων ταμείων, οι οποίοι θα μπορούν να απευθύνονται τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς, όσο και στα συμβεβλημένα θεραπευτήρια. Γι΄ αυτό προωθείται η δημιουργία ενιαίου κανονισμού περίθαλψης.
Ο οριστικός διαχωρισμός των κλάδων υγείας των παραπάνω Ταμείων για την πλήρη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, προγραμματίζεται να γίνει και λογιστικά, από 1.1.2012.
Τα παραπάνω τόνισαν χθες οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του νέου Οργανισμού.
Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα καταργηθεί το βιβλιάριο υγείας, που διαθέτουν σήμερα οι ασφαλισμένοι, καθώς μέσω αυτού ορίζεται από το Ταμείο τους το δικαίωμα της ασφάλισης. Σημείωσε ότι για τη λειτουργία του θεσμοθετήθηκε ενιαία εισφορά 4% στους συνταξιούχους.
Οι δύο υπουργοί σημείωσαν ότι πρόθεση είναι στον ΕΟΠΥΥ να απασχοληθούν όλοι οι γιατροί που είναι σήμερα συμβεβλημένοι με τα παραπάνω Ταμεία, οι γιατροί του ΙΚΑ και των Κέντρων Υγείας (σύνολο 22.000), με συμβάσεις που κυμαίνονται μεταξύ 1.000-2.800 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα και το πλήθος των εξεταζομένων ασθενών.
Ο νέος φορέας αρχικά θα στεγαστεί στην οδό Γερανίου 42.
Αντιδράσεις
Θνησιγενή χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ οι Ιατρικοί Σύλλογοι οι οποίοι έχουν κηρύξει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που ολοκληρώνεται σήμερα.
Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας ΙΣΑ χαρακτήρισε επικίνδυνο τον ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη των πολιτών και πρόσθεσε πως ο Οργανισμός θα οδηγήσει στον επιστημονικό και επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδων γιατρών. Γι΄ αυτό εξέφρασε την πρόθεση να καταθέσει αγωγές κατά Ασφαλιστικών Οργανισμών και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου που διαπομπεύει δημοσίως τον Ιατρικό Κλάδο.

Πηγή  naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου