Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

29 χρόνια χωρίς το Μάνο Λοϊζο (Vid)


29 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοϊζου.

Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 22 Οκτωβρίου το 1937 και έφυγε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982.

Είχε κυπριακή καταγωγή ενώ το σπίτι που έζησε ο πατέρας του στη Λάρνακα υπάρχει ακόμη και για αυτόν το λόγο προς τιμήν του η κοινότητα έστησε ένα μνημείο...

...στη είσοδο του χωριού προκειμένου να τιμήσει την μεγάλη προσφορά του στον πολιτισμό της χώρας.

Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε ένας πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης ενώ τα έντονα χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν για αυτόν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας μουσικής που έμεινε για πάντα χαραγμένη στις καρδιές όλων.

Το τραγούδι του "Καλημέρα Ήλιε" είναι το γνωστό τραγούδι που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ ως ύμνο του, και πριν από λίγο καιρό η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μυρσίνη Λοϊζου, απαγόρευσε να το χρησιμοποιούν.

Τελευταίος δίσκος του ήταν τα «Γράμματα στην Αγαπημένη» σε στίχους του Τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

Ο αξέχαστος μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής συνεργάστηκε με κορυφαίες μορφές της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη στους στίχους και με ερμηνευτές όπως την Χάρις Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Καλαντζή, την Δήμητρα Γαλάνη και πολλούς άλλους.





Πηγή  blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου