Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

"Τρύπα" €4,571 δισ. στον τακτικό προϋπολογισμό


«Μαύρη τρύπα» ύψους 4,571 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο τακτικός προϋπολογισμός το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. 
Η «μαύρη τρύπα» είναι αποτέλεσμα κυρίως της υστέρησης εσόδων, αλλά και της υπέρβασης δαπανών και έχει σαν αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία:..


- έχουν εισπραχθεί 3,517 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα στο 8μηνο σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί. Μάλιστα ο ετήσιος στόχος είχε πρόσφατα αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

- οι δαπάνες έχουν υπερβεί το στόχο κατά 1,054 δισ. ευρώ.
- το έλλειμμα του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, έχει συγκρατηθεί τεχνητά μέσω της δραστικής περικοπής των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, ενώ οι αρχικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου ήταν να δαπανήσει το δημόσιο για επενδύσεις 7,55 δισ. ευρώ, έχουμε διανύσει το 8μηνο και δεν έχει δαπανηθεί ούτε το 50% από αυτά (3,59 δισ. ευρώ).

- τη μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων παρουσιάζουν οι φόροι στα ακίνητα (έχει εισπραχθεί μόνο το 41% του ετήσιου στόχου), ενώ μεγάλη είναι η υστέρηση στον φόρο εισοδήματος, επιχειρήσεων, στους χώρους κατανάλωσης και στο τέλος ταξινόμησης  οχημάτων. Πρόκειται για υστερήσεις που συνδέονται ευθέως με τη βαθιά ύφεση στην οποία βυθίζεται η ελληνική οικονομία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

"Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουάριου – Αυγούστου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 18.086 εκατ. € έναντι του νέου στόχου 18.974 εκατ. € όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 14.813 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 125 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 763 εκατ. €.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.694 εκατ. € και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο. Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο οκταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 43,4% ή κατά 568 εκατ. € σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2010.

Τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τετράμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 – 2015.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του οκταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
• στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.067 εκατ. €
• στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της  μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.701  εκατ. ευρώ,
• στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ  και
• στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.452 εκατ. €, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 452 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.078 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 322 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 649 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 30,3 ή 1.416 εκατ. €.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας".


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου