Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα αξιολογηθούν όσοι μπουν στην εργασιακή εφεδρεία σύμφωνα με το τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα


ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ των ειδικών γνώσεων, όπως είναι το διδακτορικό δίπλωμα, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, η γνώση ξένων γλωσσών και ο χειρισμός ηλεκτρονικού υπολογιστή, για το προσωπικό πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης το οποίο θα περάσει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το οποίο παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής». Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας μια ιστορική απόφαση...

...για τη μείωση του δημόσιου τομέα, κάνει ταυτόχρονα και μια κεντρική επιλογή, να διασωθεί κυρίως το εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης έμφαση δίνεται κυρίως σε κοινωνικά κριτήρια,
όπως είναι η οικογενειακή κατάσταση και ο χρόνος συνταξιοδότησης. Στο ΠΔ περιγράφονται ο τρόπος κατάρτισης του Ενοποιημένου Πίνακα του ΑΣΕΠ με το πλεονάζον προσωπικό, η μοριοδότηση όσων ενταχθούν σε αυτόν, οι προθεσμίες που καλούνται να τηρήσουν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια καλύπτοντας τα κενά στον δημόσιο τομέα.

Τα όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα είναι ουσιαστικά το δεύτερο στάδιο της εφαρμογής του νέου θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, καθώς σε πρώτη φάση θα κληθεί το ΑΣΕΠ μέσω εξειδικευμένων εταιρειών τις οποίες θα προσλάβει να προχωρήσει σε αξιολόγηση του προσωπικού ώστε να μην αναλάβουν ολόκληρο το βάρος οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αλλά και για να υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του μέτρου θα είναι συνεχής, θα ανανεώνονται από το ΑΣΕΠ κάθε τρεις μήνες και ο ενοποιημένος πίνακας κατάταξης προσωπικού θα αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.
Σημαντικός ρόλος του ΑΣΕΠ
Η επικαιροποίηση του πίνακα θα γίνεται δύο φορές κάθε χρόνο, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο. Ο κάθε φορέας θα στέλνει στο ΑΣΕΠ έναν πίνακα στον οποίο θα αναγράφεται το πλεονάζον προσωπικό με αλφαβητική σειρά. Τον ίδιο πίνακα θα κοινοποιεί και στις υπηρεσίες του ώστε οι εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται σε αυτόν να υποβάλλουν εντός 20 ημερών τα δικαιολογητικά τα οποία θα καθορίσουν τη σειρά κατάταξής τους ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.

Η κατάταξη αυτή γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία λαμβάνουν υπόψη τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου, την εμπειρία του, τον χρόνο υπηρεσίας στον φορέα, καθώς και την οικογενειακή του κατάσταση (πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες). Οι κατατασσόμενοι στον πίνακα με αναπηρία 50% και άνω και οι έχοντες σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία 67% και άνω προηγούνται στην κατάταξη, ανεξαρτήτως της συνολικής βαθμολογίας τους. Η διαδικασία κατάρτισης του πίνακα θα ελέγχεται από ειδική τριμελή επιτροπή του ΑΣΕΠ, από μέλη του ή πρώην μέλη του, η οποία θα είναι αρμόδια και για την εξέταση των ενστάσεων που υποβάλλονται.

Για την υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Κεντρικής Επιτροπής, την προετοιμασία των στοιχείων και τις λοιπές προπαρασκευαστικές ενέργειες, την παραλαβή, τον έλεγχο, την πρωτοκόλληση, την κωδικοποίηση και οπτική παραβολή και κάθε άλλη εργασία για την προετοιμασία, διεξαγωγή και ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες του ΑΣΕΠ.

Όσοι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία χάνουν το δικαίωμα να προσληφθούν σε άλλη υπηρεσία ή να ενταχθούν σε πρόγραμμα επανακατάρτισης. Ενστάσεις θα υποβάλλονται σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών. Στο τέλος κάθε έτους το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα προχωρεί στην κάλυψη ποσοστού 10% των ετήσιων προσλήψεων για τακτικό προσωπικό από τον Ενιαίο Πίνακα πλεονάζοντος προσωπικού. Επίσης από τον πίνακα αυτόν θα καλύπτεται και το 30% των θέσεων εποχικού προσωπικού που προκηρύσσει κάθε φορέας, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτηση για μερική απασχόληση προηγούνται έναντι όλων των άλλων υποψηφίων.

Στο ΠΔ διαφοροποιούνται τα κριτήρια επιλογής και συνακόλουθα η μοριοδότηση ανάλογα με την κατηγορία του προσωπικού. Για το προσωπικό των κατηγοριών πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνεται έμφαση στις ειδικές γνώσεις, π.χ. για τους ΠΕ και ΤΕ το διδακτορικό δίπλωμα συγκεντρώνει 150 μονάδες και ο μεταπτυχιακός τίτλος 100 μονάδες. Στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης έμφαση δίνεται κυρίως σε κοινωνικά κριτήρια, όπως είναι η οικογενειακή κατάσταση και ο χρόνος συνταξιοδότησης.
«Νομάδες» υπάλληλοι
Το Προεδρικό Διάταγμα δεν καθορίζει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, αλλά στις κλειστές συζητήσεις η τρόικα έθεσε ένα όριο να υπερβούν τα 15.000 και να προσεγγίσουν ακόμη και τα 50.000 άτομα.

Ο χρόνος παραμονής των υπαλλήλων στον Ενοποιημένο Πίνακα Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού εξαρτάται από το πού θα κατευθυνθεί στη συνέχεια. Το προσωπικό που μεταφέρεται σε φορείς του Δημοσίου καταλαμβάνοντας τακτικές θέσεις διαγράφεται από τον πίνακα. Όσοι όμως απασχοληθούν σε θέσεις ορισμένου χρόνου ή επιλέξουν τη μερική απασχόληση δεν διαγράφονται από τον πίνακα και ο χρόνος απασχόλησής τους δεν προσμετρείται ως χρόνος παραμονής σε αυτόν. Ο χρόνος ένταξης στον πίνακα μοριοδοτείται μετά το πρώτο έτος με 70 μονάδες ανά έξι μήνες. Δημιουργείται έτσι μια νέα κατηγορία νομάδων υπαλλήλων οι οποίοι θα απασχολούνται διαδοχικά σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου καλύπτοντας καθορισμένες ανάγκες και εποχικά κενά. Στις περιπτώσεις που ισοβαθμούν περισσότεροι υπάλληλοι η επιλογή θα γίνεται βάσει ηλικιακών και οικογενειακών κριτηρίων.

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου