Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Οι μισοί Γερμανοί μας θέλουν στο ευρώ!


Συμφωνούν ως προς το αναπόφευκτο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, διαφωνούν στο κατά πόσον η επόμενη ημέρα της χώρας μας πρέπει να είναι εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ.

Ο λόγος για τις  τελευταίες – χρονικά – απόψεις  πολιτικών και οικονομικών παραγόντων αναφορικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, με την γερμανική πλευρά να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ,...

...ακόμη και στην περίπτωση που η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Μάιστερ, ο οποίος, σε άρθρο του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, τονίζει πως η ευκταία λύση στο «ελληνικό πρόβλημα» θα ήταν μια συντεταγμένη πτώχευση που θα απάλυνε μεν τα βάρη για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα της διασφάλιζε το δικαίωμα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και την υποχρέωση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Μάλιστα γράφει χαρακτηριστικά πως μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα συσσώρευε πρόσθετα τεράστια προβλήματα, αφού το νέο νόμισμα, η νέα δραχμή, θα υποστεί άμεση υποτίμηση, ενώ το χρέος της χώρας φυσικά θα παραμείνει σε ευρώ!

Διαφορετική άποψη  ως προς την … επόμενη ημέρα  της αναπόφευκτης ελληνικής χρεοκοπίας εξέφρασε ο διάσημος οικονομικός  αναλυτής Μαρκ Φάμπερ, ο οποίος υποστηρίζει  ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα την Ευρωζώνη και κατόπιν να κηρύξει πτώχευση, καθώς κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να … ξεφύγουν αξιοπρεπώς από το αδιέξοδο που τους έχει οδηγήσει η πολιτική «αντιμετώπισης» της κρίσης που τους επιβάλλεται από τους δανειστές τους!

Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός της ημέρας πάντως, ως προς το θέμα μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας, είναι η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, και η οποία έδειξε πως οι μισοί Γερμανοί ΔΕΝ θέλουν να αφεθεί να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, κυρίως γιατί πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα είχε τρομακτικές συνέπειες και για την γερμανική οικονομία.

Αναλυτικότερα, ποσοστό  άνω του 50% των 1229 ερωτηθέντων στη  συγκεκριμένη δημοσκόπηση, εκτιμούν πως  η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, έναντι 41% που δηλώνει υπέρ της μη συνέχισης της κοινοτικής στήριξης προς την χώρα μας, ενώ το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι επιζήμια για τη Γερμανία και συνολικά για την ΕΕ. 

Πηγή  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου