Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πως να υπολογίσετε μόνοι σας το τέλος δομημένης επιφάνειας



Για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων συμφωνα με τη τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών που περιέχει όλες τις σχετικές ρυθμίσεις λαμβάνεται υπόψη: - το εμβαδό της δομημένης επιφάνειας - το ύψος της τιμής ζώνης - η παλαιότητα του ακινήτου - ο συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου και  - ο κλιμακούμενος συντελεστής προσδιορισμού του τέλους ανάλογα με τη τιμή ζώνης του ακινήτου....




Έχοντας μπροστά μας έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, ανατρέχουμε στην πάνω αριστερή πλευρά όπου και αναγράφονται τα στοιχεία για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.). Εκεί θα δούμε ότι αναγράφονται αρχικά τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου (τμ), εν συνεχεία η ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ και ακριβώς δίπλα η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ (στο κείμενο της ρύθμισης αναφέρεται ως «συντελεστής παλαιότητας»). 



Για να βρεθεί το νούμερο της τιμής ζώνης και της παλαιότητας ανατρέχουμε στους παρακάτω πίνακες:
Συντελεστής ειδικού
τέλους
(ευρώ/ τ.μ.)



Τιμή ζώνης

0,5

Άνεργοι, πολύτεκνοι,ανάπηροι και λοιπά
πρόσωπα της παρ. 6, με ακίνητα που
ιδιοχρησιμοποιούν σε περιοχές με τιμή ζώνης από
0 - 3.000 ευρώ

3

μέχρι 500 ευρώ

4

501 -1000 ευρώ

5

1.001 -1.500 ευρώ

6

1.501 -2.000 ευρώ

8

2.001 - 2.500 ευρώ

10

2.501 -3.000 ευρώ

12

3.001 - 4.000 ευρώ

14

4.001 - 5.000 ευρώ

16

άνω των 5.001 ευρώ
   
Παλαιότητα

Συντελεστής

μέχρι και 26 έτη

1

25 μέχρι και 20 έτη

1,05

19 μέχρι και 15

1,10

14 μέχρι και 10

1,15

9 μέχρι και 5

1,20

4 έως 0

1,25

Ανεξαρτήτως παλαιότητας προκειμένου για ακίνητα ιδιοκτησίας πολύτεκνων, αναπήρων και λοιπών προσώπων της παρ. 6, που ιδιοχρησιμοποιούν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 0 - 3.000 ευρώ

1

Το ποσό του τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμένων δομημένων επιφανειών επί τον συντελεστή του ειδικού τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί τον συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.



Ειδικά για τα ακίνητα που ιδιοκατοικούνται και ανήκουν κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στον Ο.Α.Ε.Δ. και μη επιδοτούμενο από αυτόν, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 8.000 ευρώ, ή είναι ο ίδιος ή πρόσωπο που τον βαρύνει φορολογικά, ανάπηρος, το ειδικό τέλος ορίζεται στο 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οι δικαιούχοι του μειωμένου συντελεστή θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. προκειμένου να ρυθμίζεται η ενημέρωση της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος από τη Γ.Γ.Π.Σ. για τους δικαιούχους του μειωμένου τέλους.
Ποιον βαρύνει το τέλος;
Το τέλος βαρύνει για το έτος 2011 τον κατά την 17.9.2011, κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή, και για το έτος 2012 τον κατά την 28.4.2012 κύριο ή επικαρπωτή αντίστοιχα.
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το ποσό του τέλους υπολογίζεται κατά το λόγο της μερίδας κάθε συνιδιοκτήτη.
Υπόχρεος για τη καταβολή του τέλους
Υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος καταβάλλει το τέλος μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.


Πως καταβάλλεται το τέλος 
Το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη Δ.Ε.Η και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2011 σε δύο (2) ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.
Συνέπειες μη πληρωμής
Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίοςπροβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο καταναλωτή γνωστοποιούν τη διαγραφή στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών επιβάλλεται σε βάρος της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και υπέρ του Δημοσίου, πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25%.

Πηγή  blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου