Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία στη Μεσόγειο


Κλιμακώνει την ένταση στο ήδη ηλεκτρισμένο σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, εκτοξεύοντας νέες στρατιωτικές απειλές εναντίον του Ισραήλ και προκαλώντας Αθήνα και Λευκωσία με αιχμή την ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την Τύνιδα έναν ακόμη σταθμό της περιοδείας του στη Βόρεια Αφρική, όπου εμφανίζεται ως αυτόκλητος ηγέτης όχι μόνο του αραβικού, αλλά ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου, προειδοποίησε ότι το «Ισραήλ δεν θα κάνει πια ό,τι θέλει στην ανατολική Μεσόγειο» απειλώντας ότι...

...πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει την «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας.
«Οι φρεγάτες μας και τα άλλα επιθετικά πλοία μας θα είναι εκεί κάθε στιγμή», είπε ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι ο τουρκικός στόλος θα προστατεύσει όχι μονο τα τουρκικά πλοία που θα κατευθύνονται στη Γάζα, αλλά και όσα κινούνται στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Τελ Αβίβ επιχειρεί να μην ακολουθήσει τους πολεμικούς τόνους του Τούρκου πρωθυπουργού και απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν.
Ενώ το πλωτό γεωτρύπανο της Noble Energy έφθασε το «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ και εντός των προσεχών ημερών θα διαμορφωθεί η πλατφόρμα (με σταθεροποίηση η οποία θα γίνει από ρομποτικά υποβρύχια) για την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων, η Τούρκια, έστω και σπασμωδικά, ξεδιπλώνει το δικό της σχέδιο αντίδρασης.
Υφαλοκρηπίδα
Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα σκοπεύει να προχωρήσει σε «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» με το ψευδοκράτος εάν η Λευκωσία προχωρήσει τις γεωτρήσεις, ενώ παράλληλα υπάρχει συνεννόηση με την Αίγυπτο για κοινές έρευνες στη Μεσόγειο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στην Άγκυρα αντιπροσωπία από το ψευδοκράτος είχε προκαταρκτικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, οι οποίες θα συνεχισθούν και σήμερα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ και της Γενικής Διεύθυνσης Πετρελαίων (PIGM).

Η απειλή της Τουρκίας έχει κυρίως συμβολική σημασία, καθώς καμία τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να έχει συμβατική ισχύ, καθώς το ψευδοκράτος δεν εχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου