Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μπλόκο με την εφεδρεία: Εκτός ατζέντας του σημερινού Υπουργ. Συμβουλίου


Μπλακ - άουτ στην κυβέρνηση έφερε η εργασιακή εφεδρεία: μετά από διαφωνίες σε κυβερνητική σύσκεψη , το θέμα αποσύρθηκε από την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί και είχε ανακοινωθεί πως θα είχε ως θέματα την εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο.

Το μπλόκο προέκυψε αργά το βράδυ της Τετάρτης, καθώς σημειώθηκαν έντονες διαφωνίες σε σύσκεψη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος...

...ζήτησε προθεσμία για να διαπραγματευθεί το θέμα με την τρόικα που επανέρχεται σήμερα στην Αθήνα. Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, η εφεδρεία θα συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της σύσκεψης υπουργοί διατύπωσαν ενστάσεις για την εφεδρεία, λέγοντας πως προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ άλλοι δεν συμφωνούν με την εφεδροποίηση του 10% που έχει ορισθεί και ζητούν μικρότερο ποσοστό. Παράλληλα, «αγκάθι» αποτελούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή των εργαζομένων.

Τρία σενάρια για εργασιακή εφεδρεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί τρία σενάρια για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, τα οποία σχετίζονται τόσο με το πόσα άτομα θα αφορά αλλά και με το αν θα συμπεριλμβάνει ή όχι και απολύσεις.

Να σημειωθεί πως τo νέο αλαλούμ με την εφεδρεία έρχεται μετά την άρνηση 90 φορέων του δημοσίου, από τους 151 στους οποίους ζητήθηκε, να υποβάλλουν λίστες με ονόματα εργαζομένων προς εφεδροποίηση.

Μειώσεις μισθών επί τάπητος

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (10:00) θα συζητηθεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, θέμα το οποίο η κυβέρνηση θέλει να «κλείσει» μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, περίπου 80.000 υπάλληλοι σε συγκεκριμένα υπουργεία θα δουν μείωση μισθών έως 20%, ενώ εκτός ενιαίου μισθολογίου περίπου 300.000 εργαζόμενοι σε σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και ΕΣΥ, καθώς και οι δικαστές.

Από την άλλη, προβλέπονται και μικρές αυξήσεις, σε ένα ποσοστό 10% των υπαλλήλων που έχουν ήδη χαμηλά επιδόματα, όπως στα υπουργεία Παιδείας και Άμυνας.

Πηγή  star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου