Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πέθανε ο ηθοποιός Κλιφ Ρόμπερτσον


Κέρδισε το Οσκαρ έχοντας παίξει έναν πνευματικά καθυστερημένο το 1968

Ηθοποιός με πολύχρονη πείρα και ευγένεια αλλά και κάτοχος Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, ο Κλιφ Ρόμπερτσον άφησε την τελευταία πνοή του στο Λος Αντζελες το περασμένο Σάββατο (10 Σεπτεμβρίου) στο Λονγκ Αϊλαντ. Ηταν 88 ετών και νοσηλευόταν στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Στόουκ Μπρουκ.

Γεννημένος στις 9 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Λος Αντζελες, ο Ρόμπερτσον άρχισε τα πρώτα βήματά του στο θέατρο και στον κινηματογράφο στην δεκαετία του 1940 παίζοντας ρόλους κομπάρσων σε ταινίες όπου...

...το όνομά του δεν εμφανιζόταν. Η αμέσως επόμενη δεκαετία τον βρήκε στην τηλεόραση και το θέατρο, ενώ από το 1955 άρχισε η προσφορά σοβαρών κινηματογραφικών ρόλων. Ο Ρόμπερτσον έπαιξε στο «Πίκνικ», στο πολεμικό δράμα «Γυμνοί μπροστά στον θάνατο» του Ραούλ Γουόλς αλλά και στα «Φθινοπωρινά φύλλα» δίπλα στην Τζόαν Κρόφορντ.

 
Στην δεκαετία του 1960 ανέλαβε τον ρόλο του Τζον Φιτζέραλντ Κένετι στην ταινία «PT 109» που αναφερόταν στις εμπειρίες που ο μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ αποκόμισε πολεμώντας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία του Λέσλι Μάρτινσον γυρίστηκε ενώ ο Κένεντι ήταν Πρόεδρος και προβλήθηκε την χρονιά του θανάτου του Κένεντι και υπήρξε σημαντικό βήμα στην καριέρα του Ρόμπερτσον που έξι χρόνια αργότερα, το 1969 θα βραβευόταν με ένα Οσκαρ για την ταινία «Τσάρλι» όπου υποδύθηκε έναν πνευματικα καθυστερημένο άνθρωπο. Αυτή ήταν η μοναδική υποψηφιότητά του στα Οσκαρ.

Παρά το Οσκαρ το όνομα του Ρόμπερτσον άρχισε να φθίνει στην αμέσως επόμενη δεκαετία αν και τα seventies είναι η περίοδος των πιο γνωστών τίτλων του: έπαιξε έναν μυστικό πράκτορα δίπλα στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο θρίλερ κατασκοπίας «Οι τρεις μέρες του Κόνδωρα» ,υπήρξε ο θρυλικός κακοποιός Κόουλ Γιάνγκερ στην «Μεγάλη ληστεία της Μινεσότα» και ήταν το κεντρικό πρόσωπο του θρίλερ «Εφιάλτες από το παρελθόν σε σκηνοθεσία Μπράιαν ντε Πάλμα.
Κρατώντας μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους, ο Ρόμπερτσον δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στις τελευταίες κινηματογραφικές εμφανίσεις του ανήκει και η τριλογία των ταινιών «Spider –Man» (2002- 2007) του Σαμ Ράιμι όπου υποδύθηκε τον παπού του Τόμπι Μαγκουάιρ.

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου