Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τα "μαύρα" στοιχεία της ΓΣΕΕ


Εννέα χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου το ποσοστό ανεργίας να επανέλθει, στα υψηλά, αλλά προ της κρίσης, επίπεδα, εκτιμά η έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία. Τα... μαύρα στοιχεία της Συνομοσπονδίας δείχνουν μεταξύ άλλων ότι η ανεργία θα κινηθεί το 2012 στα επίπεδα της 10ετίας του ’60, καθώς υπολογίζεται πως από το Μάρτιο του 2008 έως σήμερα αυξήθηκε κατά 95%.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει ραγδαία επιδείνωση της ύφεσης, δραματική αύξηση της ανεργίας που...

...θα φθάσει το 2012 σε πραγματικά επίπεδα το 25% και τούνελ διαρκούς αύξησης του δημόσιου χρέους μέχρι το 2020.

Το ΙΝΕ εκτιμά ότι η ασκούμενη πολιτική, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, που συνεχίζει να προσδοκά σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος, έλεγχο του δημόσιου χρέους και βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την υλοποίηση πολιτικών «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή μείωσης των μισθών, είναι αδιέξοδη, δεδομένου ότι στην σφαίρα της πραγματικής οικονομίας οδηγεί την χώρα σε βαθιά ύφεση.

Στην έρευνα διαπιστώνεται επίσης, πως οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται σταθερά, με το 50% εξ αυτών να προέρχεται από τους κλάδους του Εμπορίου, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, την Μεταποίηση και τις Κατασκευές. Επίσης, το κύριο βάρος στην αύξηση των ανέργων αντιστοιχεί στους ανέργους ηλικίας άνω των 30 ετών.

Ένα από τα βασικά αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, είναι σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού στα επίπεδα του 2001-2002. Βάσει δε, των εκτιμήσεων, η σύγκλιση μισθών με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, θα υποχωρήσει στο επίπεδο του 2001. Μόνο σε δύο χώρες στην Ε.Ε. των 15, την Κύπρο και την Πορτογαλία, οι μέσες αποδοχές είναι μικρότερες από ό,τι στην Ελλάδα. Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού που έχει επανέλθει σε επίπεδα προ του 1984 - ήδη από το τέλος του 2010- θα επιδεινωθεί περαιτέρω έως το τέλος του 2011.

Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε απόλυτα μεγέθη κυμαίνεται:

• μεταξύ 1139 και 1758 ευρώ, σε μία πρώτη κατηγορία χωρών που αποτελείται από
το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, το Βέλγιο την Ολλανδία, την Ιρλανδία και το
Λουξεμβούργο,
• μεταξύ 566 και 863 ευρώ, σε μία δεύτερη κατηγορία χωρών που αποτελείται από
την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Σλοβενία, την Ισπανία και την Ελλάδα
• τέλος, κυμαίνεται μεταξύ 123 και 349 ευρώ στα υπόλοιπα νέα κράτη μέλη της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση δείχνει επίσης, πως υπήρξε μείωση των συντάξεων από 25% έως και 50%, υπολογίζοντας πως μόνον οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν 4 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι το 2015, ενώ ήδη έχουν καταβάλει 2 δισ. ευρώ.
Στα ευρήματα της έκθεσης, συγκαταλέγονται επίσης:

Η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στην μεταπολεμική περίοδο κατά 10,2% την τελευταία τριετία.
Η μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 33 δισ. ευρώ έως το τέλος Απριλίου.

Οι μελετητές εντοπίζουν επίσης, σοβαρές στρεβλώσεις:

α) Τα έσοδα από έμμεσους φόρους ως ποσοστό του συνόλου των φορολογητέων εσόδων ξεπερνούν το 60%.

β) Παράλληλα, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή καλπάζουν με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο να ανέρχονται στα 41 δισ. ευρώ, ενώ 1 στα 4 ευρώ που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται με διαρροή ετήσιων εισόδων της τάξεως των 15 δισ. ευρώ.

Το ΙΝΕ επίσης διαπιστώνει ευρεία απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων με την εφαρμογή του Μνημονίου. Συντελούνται βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με συρρίκνωση των δικαιωμάτων, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στις αλλαγές που επιβάλλονται στα ασφαλιστικά συστήματα ανά την Ευρώπη, επισημαίνεται ότι αντί το κράτος να είναι εγγυητής των συντάξεων, στην πραγματικότητα εγγυάται τη συρρίκνωση του συστήματος.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου