Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ξημερώματα Σαββάτου (ίσως) στον Ν. Ωκεανό θα πέσει ο δορυφόρος


Το ακριβές σημείο της πτώσης του UARS θα υπολογισθεί λίγες ώρες πριν το συμβάν

Ακόμη δεν μπορεί να υπολογίσει η NASA έστω και με σχετική ακρίβεια το πότε και το πού θα πέσει ο δορυφόρος UARS που αναμένεται μέσα στο επόμενο 24ωρο να πέσει στην Γη. Μεγάλο μέρος του δορυφόρου θα καταστραφεί όταν εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα αλλά ορισμένα μέρη του θα συνεχίσουν την πορεία τους και θα πέσουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Οι υπολογισμοί της NASA αναφέρουν ότι ο δορυφόρος αναμένεται να αρχίσει την πτώση του αργά το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου...

...θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Η τελευταία εκτίμηση για το πού θα πέσουν τα συντρίμμια του δορυφόρου είναι ότι θα πέσουν σε κάποια περιοχή του Νότιου Ωκεανού δηλαδή στις θαλάσσιες περιοχές της Ανταρκτικής και του Νότιου Πόλου.

Το πρόβλημα υπολογισμού

Η δυσκολία των επιστημόνων να υπολογίσουν το που θα πέσει ο UARS είναι ότι ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από την Γη σε μόλις 90 λεπτά και επίσης δεν μπορεί να εκτιμηθεί η αντοχή του δορυφόρου στην έλξη της Γης και το πότε τελικά ο πλανήτης μας θα αρχίσει να τον «τραβάει» προς τα κάτω.
Έτσι για να εντοπιστεί η περιοχή που θα πέσουν τα συντρίμμια του θα πρέπει οι υπολογισμοί να γίνουν όταν γίνει γνωστό και το ακριβές σημείο του πλανήτη πάνω από το οποίο θα ξεκινήσει η πτώση του.

Το τελευταίο «σενάριο» δείχνει ότι στο τελικό στάδιο της πορείας του πριν ξεκινήσει η πτώση του ο δορυφόρος θα περάσει πάνω από την Ευρώπη για να καταλήξει τελικά στο Νότιο Ωκεανό όπου θα πέσουν τα συντρίμμια του. Όσο περνούν οι ώρες θα γίνονται νέοι υπολογισμοί και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το απόγευμα της Παρασκευής ίσως έχουν καλύτερη εικόνα της κίνησης και της πτώσης του δορυφόρου.

Ο επικίνδυνος δορυφόρος


Ο Δορυφόρος Έρευνας Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) εκτοξεύτηκε το 1991 με αποστολή να μελετήσει τις χημικές διεργασίες στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Το 2005 η NASA αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία του  αφού τις ίδιες έρευνες μπορούσε να κάνει η νέα γενιά δορυφόρων.

Ο UARS έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο ενός λεωφορείου, μήκος 11 μέτρων και συνολικό βάρος 6 τόνων. Η NASA εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου θα καταστραφεί από την τριβή αλλά ότι 26 κομμάτια θα «επιβιώσουν». Στα συντρίμμια που θα συνεχίσουν την πορεία τους προς την επιφάνεια της Γης συμπεριλαμβάνονται ένα όργανο 150 κιλών και τρεις μπαταρίες βάρους 50 κιλών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πιθανότητες να υπάρξει ατύχημα, δηλαδή να χτυπήσει κάποιος από την πτώση των συντριμμιών, είναι μία στις 3.200 ποσοστό όχι εξαιρετικά ανησυχητικό αλλά σίγουρα όχι και αμελητέο.

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου