Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Επιμένει η Ν.Δ. στο δικό της σχέδιο για την εφεδρεία


Με την πρόταση της Ν.Δ., σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων για τρία χρόνια, επιτυγχάνεται τον πρώτο χρόνο «καθαρή μείωση του ελλείμματος κατά 853 εκατ. ευρώ, έναντι 614 εκατ. που προβλέπονται με την πρόταση της κυβέρνησης»

Με μαθηματικές... προβολές που περιλαμβάνουν ακόμη και το κόστος των επιδομάτων ανεργίας από τις ενδεχόμενες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης, επιχείρησε χθες η Ν.Δ. να εμφανίσει τη δική της πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία ως αποτελεσματικότερη...

...αναφορικά με τη μείωση του ελλείμματος, υποστηρίζοντας πως με την εφαρμογή της επιτυγχάνεται σε βάθος πενταετίας η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 230.000 άτομα.
Την κοστολόγηση της πρότασης έκανε και παρουσίασε χθες ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος υποστήριξε πως με την πρόταση του κόμματός του, σε συνδυασμό με το «πάγωμα»των προσλήψεων για τρία χρόνια, επιτυγχάνεται τον πρώτο χρόνο «καθαρή μείωση του ελλείμματος κατά 853 εκατ. ευρώ, έναντι 614 εκατ. που προβλέπονται για την πρόταση της κυβέρνησης», ενώ στα πέντε χρόνια υπολόγισε τη μείωση ελλείμματος περίπου στα 4 δισ. ευρώ ετησίως, έναντι των περίπου 3 δισ. που προσπαθεί να εξοικονομήσει η κυβέρνηση.
Ο κ. Λαζαρίδης αφού επανέλαβε ότι στην πρόταση της ΝΔ δεν υπάρχουν απολύσεις, αλλά τριετής εφεδρεία για τους εργαζόμενους 30-40 ετών, εξαετή για τους 40-50 και έως τη συνταξιοδότηση για πάνω από τα 50 με το βασικό μισθό, στήριξε την επιχειρηματολογία του στο ότι ο δημόσιος προϋπολογισμός δεν αντέχει, όπως είπε, τα περίπου 158 εκατ. που πρέπει να δοθούν σε ένα χρόνο για αποζημιώσεις στους 30.000 «έφεδρους» που θα ενταχθούν τώρα στο μέτρο.
Ταυτόχρονα πρόσθεσε «με τη μορφή εφεδρείας που προτείνουμε εμείς, οι συνολικές καθαρές οικονομίες κάθε χρόνο για το δημόσιο είναι μεγαλύτερες και από εκείνες της εφεδρείας που προτείνει η κυβέρνηση» και ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση εργαζομένου με βασικό μισθό 1.100 ευρώ, για τον οποίο με την πρόταση της Ν.Δ. η μείωση του συνολικού κόστους για το Δημόσιο θα είναι 260 ευρώ το μήνα, έναντι εξοικονόμησης 166 ευρώ το μήνα για τον πρώτο χρόνο και 208 ευρώ το δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης.

Προβολές
Ο κ. Λαζαρίδης για να καταλήξει στις προβολές αυτές συνυπολόγισε ότι με την πρότασή του δεν θα δοθούν αποζημιώσεις και οι «έφεδροι» θα εξακολουθούν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος εισφορές στα ταμεία τους και θα εξακολουθήσουν να διατηρούν κάποιο επίπεδο κατανάλωσης, αφού, όπως υποστήριξε, οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα θα έχουν δυσμενείς πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα απολυθούν άνθρωποι και θα κλείσουν μαγαζιά, κι αυτό θα φέρει πρόσθετες απώλειες εσόδων για το κράτος και πρόσθετες δαπάνες, αφού θα αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο για 3 χρόνια, ισχυρίστηκε ότι «μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε επιτύχει καθαρή μείωση του ελλείμματος κατά 853 εκατ., έναντι 614 εκατ. που προβλέπονται για την πρόταση της κυβέρνησης». Στα πέντε χρόνια, πρόσθεσε «θα έχουμε επιτύχει μείωση ελλείμματος σχεδόν 4 δισ. ετησίως και 230 χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ από την κυβερνητική πρόταση θα έχει προκύψει ετήσια μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 3 δισ. ευρώ».
Για τον υπολογισμό του συνολικού δημοσιονομικού κόστους των δύο προτάσεων ανέφερε ενδεικτικά έναν εργαζόμενο με βασικό μισθό 1.100 ευρώ και που σήμερα μαζί με τα επιδόματα φτάνει τα 1.540 ευρώ. Αν μπει στην εφεδρεία, είπε «όπως την προτείναμε εμείς, θα παίρνει το βασικό του μισθό 1.100 ευρώ, ενώ με το σχεδιασμό της κυβέρνησης θα παίρνει τον πρώτο χρόνο γύρω στα 660 ευρώ, τον επόμενο το επίδομα ανεργίας γύρω στα 500 και από τον τρίτο χρόνο και μετά δεν θα παίρνει τίποτε».

Καθαρό κόστος
Σήμερα, πρόσθεσε, ο εργαζόμενος των 1.540 ευρώ (συν οι εργοδοτικές εισφορές, μείον οι ασφαλιστικές του εισφορές, μείον ο φόρος εισοδήματος και μείον οι φόροι κατανάλωσης που πληρώνει) έχει καθαρό κόστος για το κράτος 1.180 ευρώ. Με την εφεδρεία -όπως την υπολογίζουμε εμείς- θα έχει καθαρό κόστος 920 ευρώ και όπως την υπολογίζει η κυβέρνηση 1.014 ευρώ, ενώ με την ανεργία στην οποία θα οδηγηθεί ύστερα από ένα χρόνο, θα κοστίζει στο κράτος 972 ευρώ, ενώ αν λάβουμε υπ' όψιν και την αποζημίωση απόλυσης, τον δεύτερο χρόνο της εφεδρείας, θα κοστίζει πολύ περισσότερο....

Μείωση ελλείμματος
Στα 4 δισ. ετησίως, έναντι των περίπου 3 δισ. που προσπαθεί να εξοικονομήσει η κυβέρνηση στην πενταετία.

Οχι απολύσεις
Ο κ. Λαζαρίδης επανέλαβε ότι στην πρόταση της ΝΔ δεν υπάρχουν απολύσεις, αλλά τριετής εφεδρεία για τους εργαζόμενους 30-40 ετών, εξαετή για τους 40-50 και έως τη συνταξιοδότηση για πάνω από τα 50 με το βασικό μισθό

Θα πληρώνουν
Ο κ. Λαζαρίδης για να καταλήξει στις προβολές αυτές συνυπολόγισε ότι με την πρότασή του δεν θα δοθούν αποζημιώσεις και οι «έφεδροι» θα εξακολουθούν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και εισφορές στα ταμεία τους.

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου