Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Εκρίθηκε η βοήθεια στην Ελλάδα και το EFSF από τη γερμανική βουλή


Το νομοσχέδιο, που θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη πρόκληση στη θητεία της Α. Μέρκελ, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία 523 βουλευτών, ενώ κατά ψήφισαν 85 και υπήρξαν τρεις αποχές

Πράσινο φως με ευρεία πλειοψηφία για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF και το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας έδωσε η γερμανική βουλή στην κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 523 βουλευτές, 85 κατά, ενώ...

...υπήρξαν και τρεις αποχές, επί συνόλου 620 βουλευτών της Κάτω Βουλής.
Η Γερμανία είναι η 10η από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης που επικυρώνει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Η σημερινή ψηφοφορία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κοινουβουλευτικά τεστ που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της θητείας της.
Για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου απαιτούνταν 311 ψήφοι και το ζητούμενο ήταν αν θα επαρκούσαν οι ψήφοι που διαθέτει ο κυβερνητικών συνασπισμών των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Τα δύο κόμματα διαθέτουν 330 βουλευτές, αλλά τις τελευταίες ημέρες περί τους 20 βουλευτές εξέφραζαν ανοιχτή διαφωνία για το νομοσχέδιο απειλώντας να το καταψηφίσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του μηχανισμούς, πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο.
Δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αποσαφήνισε πάντως ότι το ύψος των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν από τη Γερμανία (211 δισ. ευρώ) δεν θα μεταβληθεί.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότιτο Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 13 Οκτωβρίου για να αποφασίσει σχετικά με την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Δριμεία κριτική κατά της κ. Μέρκελ άσκησε ο Σοσιαλδημοκράτης, Πέερ Στάινμπρουκ, που κατηγόρησε την καγκελάριο ότι «απέτυχε να εξηγήσει στους πολίτες της Γερμανίας γιατί αυτό το νομοθέτημα είναι αναγκαίο».
Ο θεωρούμενος ως ο επικρατέστερος επόμενος υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία τόνισε ότι «Ψηφίζουμε για αναγκαία μέτρα, αλλά δεν είναι επαρκή».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι συνέκρινε το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα με τη φορολογία στη Γερμανία την δεκαετία του 1930 που οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, λέγοντας: «Αυτή η δίαιτα θα οδηγήσει τον ασθενή στο φορείο, δεν θα του επιτρέψει να ξανασταθεί στα πόδια του».

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου