Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πλαφόν για τον 13ο και 14ο μισθό

Μήνυμα προς τη ΓΣΕΕ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για τους μισθούς έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕB Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις.

«Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε»,  επεσήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος,  «μπορούμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας – αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ’εξω αποφάσεις»...


Στην πρώτη άτυπη συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) αναμένεται να διαμορφωθούν τρία σημεία σύνταξης.
-   η διατήρηση του κατωτάτου μισθού
-   το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων για τρία χρόνια
-   η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Όσο για το 13ο και τον 14ο μισθό στο τραπέζι του διαλόγου θα υποβληθούν εναλλακτικές προτάσεις. Εκείνο που θέλουν οι επιχειρηματίες είναι να θεσπιστεί ένα μισθολογικό πλαφόν έως το οποίο θα διατηρηθούν ως έχουν δώρα και επιδόματα.
Ενώ στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια θα ζητήσουν να μη χορηγείται υποχρεωτικά ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Εναλλακτικά θα προτείνουν το ύψος του δώρου και των επιδομάτων να καθορίζεται από την επιχείρηση ανάλογα με την οικονομική πορεία της και την παραγωγικότητα του εργαζόμενου.

Το θέμα των περικοπών του μισθολογικού κόστους έχει τεθεί μετ΄ επιτάσεως και σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, με τη Νέα Δημοκρατία, πάντως, να αμφισβητεί ότι η Τρόικα έχει ζητήσει αρκετά από τα μέτρα που τίθενται προς συζήτηση.

Την Δευτέρα συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Πηγή  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου