Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πέλλα: Πρωτοβουλία πολιτών με 14 προτάσεις για κοινωνική αλληλεγγύη

Η κρίση που πλήττει τη χώρα μας, αποτέλεσμα των αδιέξοδων και ανάλγητων πολιτικών που επιβάλλουν η κυβέρνηση και η Τρόικα, δεν αφορά μόνο οικονομικά μεγέθη και αριθμούς, αλλά πρώτα απ’ όλα ανθρώπους. Και ανεξάρτητα από τις ε-κτιμήσεις του καθενός μας για το πώς φτάσαμε ως εδώ, ποιος φταίει και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για το μεγάλο κύμα φτώχειας, που σαρώνει ήδη την κοινωνία μας καθιστώντας το μέλλον της κάτι παραπάνω από ζοφερό...

Οι «νεόπτω-χοι» είναι σήμερα οι δικοί μας άνθρωποι, οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας• αύριο μπο-ρεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι.  Ερχόμαστε πλέον όλοι αντιμέτωποι με το δίλημμα: θα υποκύψουμε σε λογικές του τύπου «όλοι εναντίον όλων» και «ο σώζων εαυτόν σω-θήτω» ή συλλογικά – ως κοινωνία ενεργών πολιτών και από κοινού με κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, τον Δήμο, ομάδες εθελοντών αλλά και μεμονωμένους πολίτες – θα απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους που η κρίση τους ισοπεδώνει και τους οδηγεί στο κοινωνικό περιθώριο; Μιλάμε βέ-βαια για αλληλεγγύη και όχι για ελεημοσύνη. Καλούμε λοιπόν όλους όσοι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν, να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια.
    Προς την κατεύθυνση αυτή καταθέτουμε τις προτάσεις που ακολουθούν.  Δεν έχουν όλες τον ίδιο βαθμό ευκολίας ούτε μπορούν να υλοποιηθούν με την ίδια τα-χύτητα. Κάποιες από αυτές  χρειάζονται μεγαλύτερη επεξεργασία, ίσως και νομική διερεύνηση. Και βέβαια δεν θεωρούμε πως είναι οι μόνες ή οι πιο σωστές. Άλλοι μπορεί να καταθέσουν καλύτερες, περισσότερες και πιο αποτελεσματικές. Το βέβαιο είναι πως δεν αποτελούν θεωρητικές κατασκευές. Έχουν εφαρμοστεί σε άλλες πό-λεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρ-χουν. Πιστεύουμε όμως ότι μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε κάτι.

1.  Κοινωνικό Παντοπωλείο
     Σκοπός του είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης άπορων οικογε-νειών. Ο θεσμός του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» υπάρχει ήδη σε αρκετούς Δήμους της χώρας και παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου (τρόφιμα, απορρυπαντικά, κατε-ψυγμένα προϊόντα κ.λπ.) καθώς και ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.    

2.  Κοινωνικό εστιατόριο
 Σκοπός του είναι η δωρεάν παροχή φαγητού σε συμπολίτες μας που το στε-ρούνται. Ανάλογη πρωτοβουλία στα Γιαννιτσά είναι το «Γεύμα Αγάπης» που έχει κα-θιερώσει η ενορία του Αγίου Γεωργίου. Μπορεί να οργανωθεί σε ιδιαίτερο εξοπλι-σμένο χώρο, όπου θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους εθελοντές, και το μα-γειρεμένο φαγητό θα μεταφέρεται καθημερινά σε όσους το έχουν ανάγκη. Εναλλακτι-κά, μπορεί να αναλάβουν εθελοντικά οικογένειες να προσφέρουν ένα μέρος του σπι-τικού φαγητού τους, το οποίο επίσης θα παρέχεται καθημερινά σ’ αυτούς που το χρειάζονται.

3. Κοινωνικό ιατρείο και οδοντιατρείο
     Σκοπός του είναι η δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας υγείας σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Ο θεσμός του «Κοινωνικού Ιατρείου και Οδοντιατρείου» εφαρμόζεται με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Απαιτείται ειδικός χώρος και κατάλληλος εξοπλισμός. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πέλλας και εθελοντές γιατρούς και οδοντιά-τρους, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο χώρο του «Κοινωνικού Ιατρείου και Οδοντιατρείου» ή συνεργάζονται ως εξωτερικοί συνεργάτες με αυτό.

4.  Κοινωνικό Φαρμακείο
     Σκοπός του είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών σε φάρμακα άπορων  και ανασφάλιστων ασθενών. Ο θεσμός του «Κοινωνικού Φαρμακείου» υπάρχει ήδη σε αρκετούς Δήμους της χώρας.     Στο πρόγραμμα θα κληθούν να συμμετάσχουν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου και εθελοντές φαρμακοποιοί. Φάρμακα μπορούν να προσφέρουν και ιδιώτες, από αυτά που έχουν αναξιοποίητα στα σπίτια τους. Πρωτοβουλία συγκέντρωσης τέτοιων φαρμάκων έχει αναλάβει στα Γιαννιτσά το σωματείο «ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ» του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών με αρκετή επιτυχία, διαθέτοντάς τα στους «Γιατρούς του Κόσμου». Σε κάθε περίπτωση μπορεί να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια.

5.  Φροντιστηριακά μαθήματα και μαθήματα μουσικής
     Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφερθούν δωρεάν μαθήματα σε μα-θητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε φροντιστήρια και ωδεία. Σε αρκετές πόλεις της χώρας έχουν ξεκινήσει παρόμοιες πρωτοβουλίες.  Στα Γιαννιτσά λειτουργεί το φροντιστήριο της ενορίας Αγίου Γεωργίου, ενώ μια ανάλογη προσπάθεια επιχείρησε και η Παιδαγωγική Εταιρία νομού Πέλλας. Στην Αθήνα λει-τουργεί το «Κοινωνικό Ωδείο», με εθελοντές καθηγητές μουσικής. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και υποψήφιους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, μαθήματα ξένων γλωσσών και μουσι-κής. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με τοπική Ε.Λ.Μ.Ε.,  το Δημοτικό Ωδείο και εθελοντές καθηγητές, εν ενεργεία και συνταξιού-χους,  οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

6.  Ηλεκτρονικό δίκτυο ανταλλαγών
     Σκοπός του προγράμματος είναι η λειτουργία ηλεκτρονικής σελίδας,  μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα προχωρούν στην αμοιβαία προσφορά και ανταλ-λαγή κάθε είδους προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ τους, χωρίς χρήματα, μέσω προσωπικών συνεννοήσεων. Υπάρχουν ήδη στον ελληνικό χώρο πολλές τέτοιες πρω-τοβουλίες με ικανοποιητική λειτουργία.

7.  Ανταλλακτήριο ειδών
     Μπορεί να λειτουργήσει στην πόλη μας, όπως γίνεται και αλλού, «Ανταλλα-κτήριο» διαφόρων ειδών (π.χ. ρούχα, βιβλία και άλλα αντικείμενα σε καλή κατάστα-ση), όπου οι ενδιαφερόμενοι ανταλλάσσουν πράγματα που δεν τους χρειάζονται με άλλα που έχουν ανάγκη.  Η λειτουργία του «Ανταλλακτηρίου» συνοδεύεται με αντί-στοιχη καμπάνια για προώθηση της φιλοσοφίας «Μην πετάξεις τίποτα... αντάλλαξέ το». Όσα προϊόντα δεν ανταλλάσσονται, δίνονται σε ιδρύματα και υπηρεσίες.

8. Εθελοντική στήριξη κοινωνικών ιδρυμάτων και ευπαθών ομάδων
     Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντικές ενώσεις πολιτών και μεμονωμένα πρόσωπα, που επιθυμούν να παρέχουν βοήθεια σε ιδρύματα και σε ευπαθείς ομάδες δημοτών, όπως  είναι π.χ. άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι κ.λπ.. Σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο θα δημοσιοποιούνται οι συγκεκριμένες ανάγκες και τα αιτήματα καθώς και οι δραστηριότητες που προγραμματίζονται. Η παραπάνω πρωτοβουλία ασφαλώς δεν υποκαταθιστά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

9.  Κοινωνική στέγη
Σε συνεννόηση με την Εκκλησία, θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το κτήριο που προοριζόταν για Γηροκομείο, στο δρόμο προς τον Πε-νταπλάτανο, ως  χώρος διαμονής αστέγων ή άπορων γερόντων.

10. Δημοτικά τέλη - Τροφεία Παιδικών Σταθμών  - Δίδακτρα Ωδείου
     Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Ως κατεπείγοντα μέτρα προτείνουμε στον Δήμο:
α) την άμεση μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας και την απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων από αυτά, 
β) την απαλλαγή από τα τροφεία των παιδικών σταθμών για τους άνεργους γονείς και    
γ) την απαλλαγή από τα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου για τους άπορους μαθητές.       

11. Χρέη προς τον Δήμο
     Προτείνουμε να υπάρξει αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον Δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και των άπορων συμπολιτών μας, που έχουν πραγματική αδυναμία εξόφλησής τους.

12. Κάρτα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
     Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύ-ης», με δικαιούχους τους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α., δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ., από-ρους της Κοινωνικής Πρόνοιας,  τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και Α.Μ.Ε.Α.. Οι κάτοχοι της «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» θα μπορούν να αγορά-ζουν προϊόντα και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές ή με έκπτωση, ύστερα από συμφωνία του Δήμου με επιχειρήσεις της πόλης.

13.  Χαράτσι
     Είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει αναλάβει τη συγκρότηση επιτροπής, με σκοπό τη στήριξη των πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το «έκτακτο ειδικό τέ-λος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» που εισπράττεται μέσω των λο-γαριασμών της ΔΕΗ (το γνωστό «χαράτσι»).  Χρειάζεται η επιτροπή να δραστηριο-ποιηθεί αμέσως και να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά όσων δημοτών έχουν πρό-βλημα, με στόχο την αποστολή σχετικού εξώδικου στη Δ.Ε.Η.. Επίσης, σε περίπτωση προσπάθειας διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, παράλληλα με τις άλλες αντιδρά-σεις, να γίνει άμεση προσφυγή στο Δικαστήριο, για να αποτραπεί ένα τέτοιο μέτρο, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών.    Κανένα σπίτι δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα.

14.  Ενθάρρυνση ίδρυσης μικρών επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας
     Ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή μεταξύ τους δημότες με κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα και να ενθαρρύνει την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, με διαφόρους τρόπους, όπως π.χ. μει-ωμένα δημοτικά τέλη κ.λπ.. Τέτοιες επιχειρήσεις, που γνωρίζουν μεγάλη διάδοση στις χώρες της Ευρώπης, μπορεί να είναι ενδεικτικά αυνεταιρισμοί επισκευαστών τεχνιτών, συνεταιρισμοί παραγωγών βιολογικών προϊόντων, συνεταιρισμοί γυναι-κών για παραγωγή τροφίμων (ζυμαρικά, μαρμελάδες κ.ά) κ.λπ..

 Για την επιτυχία των παραπάνω μέτρων και άλλων που θα προταθούν χρειάζε-ται, κατά την άποψη μας, ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, συνολικός σχεδιασμός, συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών φορέων αλλά και μια εκτεταμένη καμπάνια στή-ριξης ενός τέτοιου προγράμματος αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα αυτό βέβαια δεν αντι-στρατεύεται τις πρωτοβουλίες άλλων φορέων, ομάδων ή και μεμονωμένων πολιτών  και τα προτεινόμενα μέτρα δεν αναστέλλουν τις διεκδικήσεις για ένα πραγματικά δη-μόσιο, καθολικό, ποιοτικό και φιλικό για τους ανθρώπους Σύστημα Υγείας ή για μια δημόσια, ποιοτική και δωρεάν παιδεία ή για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης και βρεφονηπιακής μέριμνας ή για πλήρη, καθημερινή, σωστά αμειβόμενη και ασφαλισμένη εργασία ή για αξιοπρεπή σύνταξη κ.λπ., δηλαδή για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.

Πιστεύουμε όμως αφ’ ενός μεν ότι μπροστά σ’ αυτή την τρομακτική κρίση δεν πρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας να λυθεί κάποια στιγμή συνολικά το «κοινωνικό ζήτημα», αφ’ ετέρου δε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες κοι-νωνικής αλληλεγγύης μπορούν να γίνουν τα «έμβρυα» και το «μεγάλο σχολείο της σχεδιασμένης κοινωνικής αυτοδιαχείρισης», μόνη σωτηρία από τον «κοινωνικό κανι-βαλισμό» της δικτατορίας των αγορών αλλά και έμπρακτη απάντηση στην αυταρχική αντίληψη του κρατισμού της πρόνοιας.
         
Πρωτοβουλία πολιτών για κοινωνική αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου