Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Νέους προμηθευτές πετρελαίου πρέπει να αναζητήσει η Ελλάδα μετά το εμπάργκο της ΕΕ

Εναλλακτικές πηγές για τον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο θα κληθεί να αναζητήσει άμεσα η Ελλάδα μετά την επιβολή από 1ης Ιουλίου του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πάντως το εμπάργκο δεν θα ισχύσει άμεσα και καθολικά αλλά προβλέπεται περίοδος χάριτος μέχρι την 1η Ιουλίου ώστε να παραδοθούν οι ποσότητες πετρελαίου που προβλέπουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν ήδη κλείσει.

Οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, οι απειλές του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, κλείνοντας ουσιαστικά τη στρόφιγγα...

...για σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, έχουν προκαλέσει αύξηση των τιμών διεθνώς και στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν τη Δευτέρα στα 1,705 ευρώ ανά λίτρο έχοντας αυξηθεί σχεδόν 8 λεπτά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1,01 ευρώ από 95 - 97 λεπτά που ήταν τον Δεκέμβριο.

Το μερίδιο του Ιράν στις προμήθειες των ΕΛΠΕ φθάνει στο 20-22% και έχει
αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης στη χώρα λόγω της πίστωσης που δινόταν από το Ιράν.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές των ΕΛΠΕ θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των διυλιστηρίων με τις αναγκαίες ποσότητες αργού πετρελαίου.

Σε επίπεδο ΕΕ και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Κομισιόν για το πρώτο τρίμηνο του 2011, το πετρέλαιο του Ιράν κάλυπτε το 4,1% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου των χωρών της ΕΕ αλλά ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία εισήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες.

Πηγή  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου