Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών συμμετέχει στην τριήμερη Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων

Σύμφωνα με την από 9-1-2012 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κηρύχθηκε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 11.1.2012 ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13.1.2012, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου περί Δικηγορικών Εταιριών και των φορολογικών μέτρων κατά των Δικηγόρων...

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, που είχε ήδη κηρύξει τετραήμερη αποχή από την Τρίτη 10-1-2012, αποφάσισε την επικύρωση της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για πανελλαδική αποχή των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2012 και την συμμετοχή των μελών του σε αυτήν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την συνεχιζόμενη επίθεση κατά του δικηγορικού κλάδου από την κυβέρνηση, με τα αμφιβόλου νομιμότητας, σκοπιμότητας και δημοκρατικότητας νομοθετήματα που προσπαθεί να περάσει εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά, χωρίς ίχνος διαλόγου και ενημέρωσης.
    Παράλληλα εκφράζει την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία του στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση του μνημονίου, αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των όρων ίδρυσης και λειτουργίας των δικηγορικών εταιριών.
Διατρανώνει την έντονη αντίθεσή του στις εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην θέσπιση αντικειμενικών φορολογικών κριτηρίων χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση  με τις θιγόμενες επαγγελματικές ομάδες και στην μεταρρύθμιση του τρόπου ίδρυσης και λειτουργίας των δικηγορικών εταιριών με τρόπο δήθεν κατεπείγοντα. Μία μεταρρύθμιση που γίνεται αναμφίβολα κατόπιν εντολών της τρόϊκας και πιέσεων ποικιλώνυμων εξωθεσμικών παραγόντων, με σκοπό τον έλεγχο της πρόσβασης των πολιτών στην Δικαιοσύνη από οργανωμένα μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά συμφέροντα. Μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο δεν θα προάγει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ανάπτυξη, αλλά θα δημιουργήσει καρτέλ στον χώρο παροχής δικηγορικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την σταδιακή αποδυνάμωση του ρόλου του αυτοαπασχολούμενου δικηγόρου, συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και στην ωμή παρέμβαση στη συνολική διαδικασία της ορθής και ανεπηρέαστης απονομής της. 
Συμμετέχουμε στην τριήμερη πανελλαδική αποχή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα απορρύθμισης του δικηγορικού επαγγέλματος που περιλαμβάνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο, αλλά και γενικότερα για την εφαρμοζόμενη πολιτική εξόντωσης των ελευθέρων επαγγελματιών, αφού πλέον έχει καταστεί περισσότερο από σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν, να επιβάλλει ρυθμίσεις εξωθεσμικής σύλληψης και προέλευσης, που δεν εξυπηρετούν κανένα δημοσιονομικό στόχο και μόνο σκοπό έχουν την συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης σε ελάχιστες δικηγορικές εταιρίες του κέντρου, την δημιουργία ολιγοπωλίων στο χώρο της Δικαιοσύνης, την αύξηση του κόστους των νομικών υπηρεσιών προς τον πολίτη και την βίαιη έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδων δικηγόρων.
Καταδικάζει την εκ νέου προσπάθεια των αρμοδίων υπουργών να τροποποιήσουν τον περίφημο νόμο περί της δήθεν απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, επτά μόλις μήνες μετά την ψήφισή του, με μεθοδεύσεις που δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου. Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις των κυβερνώντων, γίνονται χωρίς να λαμβάνεται ουδόλως υπόψη η γνώμη των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, στο όνομα μία ψευδεπίγραφης και κατ’ επίφαση απελευθέρωσης. Η εισαγωγή νέων διατάξεων (που αφορούν τις δικηγορικές εταιρίες, την διαφήμιση των δικηγόρων και την ύπαρξη των Δικηγορικών Συλλόγων) εσπευσμένα, κρυφά και πέραν όσων το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλλε για υποτιθέμενο διάλογο και μάλιστα με τον απαράδεκτο νομικά, ηθικά, δημοκρατικά και δεοντολογικά τρόπο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καταδεικνύει δίχως άλλο ότι η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία που καταδίκασε τους πολίτες της χώρας στην ανέχεια και στην εξαθλίωση, αδιαφορεί πλήρως για την Δικαιοσύνη. Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι κάθε προσπάθεια αυτής της μορφής, μας βρίσκει καθολικά και αγωνιστικά απέναντί της.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΞΥΝΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου