Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Κεντρικό θέμα η Ελλάδα στον ξένο Τύπο

Ανησυχία για τις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα επικρατεί σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ εκτενέστατες είναι για μια ακόμη μέρα οι αναφορές και του βελγικού Τύπου στο ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με αναφορές, ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, παραμένει «συνεχώς ανοικτό το ενδεχόμενο» για χρεοκοπία της χώρας μας. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για να σώσει τις τράπεζες και όχι για να σώσει την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το γεγονός ότι...

...«όλα είναι στον αέρα», δεν υπάρχει οριστική συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και για το PSI, ενώ παράλληλα διατυπώνεται από πολλούς η θέση ότι ακόμη και να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, δεν θα αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, αλλά και εξάπλωσής της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ.

Αναφορά γίνεται και στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια υποδοχής στο Λευκό Οίκο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, εκφράζοντας την πρόθεση των ΗΠΑ «να κάνουν ό,τι μπορούν» για να στηρίξουν την Ευρωζώνη και ότι «η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας για τον περιορισμό των προβλημάτων της κρίσης χρέους».
Για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας υποστηρίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup δεν ενέκριναν ακόμη τη νέα συμφωνία, ζητώντας από το ελληνικό Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα και αξιώνοντας από την ελληνική κυβέρνηση επιπλέον περικοπές 432 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2012. Διάφοροι αναλυτές αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται «να δώσουν την ευλογία τους», έστω και υπό όρους, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Στις ανταποκρίσεις δίνεται έμφαση στις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ότι «κανένα έθνος δεν μπορεί να αντέξει τη λιτότητα όταν έχει να την αντιμετωπίσει κάθε μέρα χωρίς να βλέπει φως στο τούνελ» και ότι «όλη αυτή η δυστυχία θα πυροδοτήσει κοινωνική έκρηξη».

Στις πιο πρόσφατες αναφορές προβάλλονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, οι παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών, καθώς και η απόφαση του ΛΑΟΣ να καταψηφίσει τα νέα μέτρα. Επίσης, καταγράφονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων, κομμάτων της Αριστεράς και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, χαρακτηρίζοντας τις νέες περικοπές «ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας». Αναφορά γίνεται και στην ανοιχτή επιστολή του μεγαλύτερου σωματείου των Ελλήνων αστυνομικών προς την τρόικα, με την οποία την προειδοποιούν ότι θα εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά των εκπροσώπων της για «εκβιασμό, συγκεκαλυμμένη κατάργηση ή διάβρωση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας».

Ενδεικτικό του σκηνικού που διαμορφώνεται για τις πιθανές εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί και η εκτενής ανάλυση του Φλόιντ Νόρις, επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ των «New York Times», με τίτλο «Πρώτα έρχονται οι τράπεζες στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας». Μεταξύ άλλων, ο Νόρις υποστηρίζει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα, ζητώντας ως αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τα χρέη της στις τράπεζες μέχρις ότου αυτές σταθεροποιηθούν και ξεπεράσουν την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση.   Ο αρθρογράφος της νεοϋορκέζικης εφημερίδας σημειώνει ότι «η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για να πληρώσει ό,τι χρειάζεται ώστε να σώσει τις τράπεζες. Όχι όμως για να σώσει την Ελλάδα». Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι μόλις συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης, τότε οι Έλληνες θα έχουν απολέσει το κύριο και σημαντικότερο επιχείρημά τους, «την απειλή ότι εάν η ΕΕ τους αφήσει να καταρρεύσουν, τότε και αυτοί θα συμπαρασύρουν όλο το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα. Όταν θα έχει επιτευχθεί αυτό», σύμφωνα με τον Νόρις, «η Ευρώπη θα σταματήσει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να στηρίζει την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας δεν θα έχει παρουσιάσει σημεία βελτίωσης».
Τέλος, εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τίποτα που να δίνει ελπίδα πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αναζωογονήσει την οικονομία της χωρίς έξοδο από το ευρώ και μια ουσιαστική υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος». Επίσης, επικαλείται οικονομικούς κύκλους στην Ευρώπη ότι «ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», παρουσιάζοντας δηλώσεις της Επιτρόπου Νέλι Κρους σε ολλανδική εφημερίδα ότι «δεν τίθεται θέμα συναγερμού αν χάσουμε κάποιον από την Ευρωζώνη» και ότι «το επιχείρημα ότι αν κάποια χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη θα καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα, απλά δεν είναι ορθό».  
Στο Βέλγιο

«Στη μέγγενη η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βελγικής εφημερίδας «L’ Echo». Η εφημερίδα διερωτάται αν «η Ευρώπη θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας» και αναφέρει πως ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέφαν Βανάκερε θεωρεί πως οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες είναι «αρκετά ισχυρές» και πως κατά τη γνώμη του τα κόμματα της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας «κατάλαβαν πως η Ευρώπη είναι ή τώρα ή ποτέ». 

Η εφημερίδα «Le Soir» δημοσιεύει σε δισέλιδο τρία άρθρα με γενικό τίτλο «Η Ελλάδα καταπίνει το "πικρό ποτήρι" της λιτότητας». Επίσης δημοσιεύει ένα άρθρο το οποίο φέρει τον τίτλο «Οι λόγοι μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας». Ο σχολιογράφος της εφημερίδας επισημαίνει πως η συνταγή που επιβάλλεται στην Ελλάδα δεν θα πετύχει. Τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους. 
Οικονομικά, γιατί τα μέτρα λιτότητας «θα σκοτώσουν σίγουρα τον ασθενή, καταπνίγοντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης». «Η εμμονή στον προϋπολογισμό λιτότητας δεν αρκεί», σχολιάζει και τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ μαζικών επενδύσεων για την Ελλάδα, ενώ επισημαίνει πως η χώρα χρειάζεται χρόνο, γιατί «ιδιωτικοποιώ» δεν σημαίνει «ξεπουλώ». 
Σε πολιτικό επίπεδο, εξηγεί, η συνταγή δεν θα πετύχει γιατί η τωρινή κυβέρνηση συγκεντρώνει ανομοιογενή στοιχεία, με «αποκορύφωμα την παρουσία της άκρας δεξιάς», «επεβλήθη από το εξωτερικό» και για το λόγο αυτό δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτείται για «επώδυνες μεταρρυθμίσεις». 

Δεν έπεισε η Ελλάδα τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, αναφέρει εξάλλου η εφημερίδα «De Morgen» σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η τρόικα θέλει εγγυήσεις για την ελληνική συμφωνία». Η εφημερίδα κάνει λόγο για ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που αντιμετώπισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο Eurogroup.
Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός έγινε στόχος επιθέσεων στο Eurogroup, καθώς πολλοί ομόλογοί του εμφανίστηκαν οργισμένοι με το ελληνικό πολιτικό σύστημα που έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε αυτήν την πρωτοφανή οικονομική κατάντια και εξακολουθεί να κωλυσιεργεί σε ό,τι αφορά την λήψη επώδυνων μέτρων. Εξίσου εμφανής ήταν - κατά τον αρθρογράφο - και η απόγνωσή τους, στο βαθμό που βλέπουν το ελληνικό πρόβλημα να παραμένει ανεπίλυτο και να αποτελεί μια δυνάμει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης.
Εξαιτίας της δυσπιστίας των Ευρωπαίων, προσθέτει η εφημερίδα, τέθηκαν τρεις όροι στην Ελλάδα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την νέα δανειακή συμφωνία. Όπως όμως σημειώνεται, ακόμα κι αν τελικά ολοκληρωθεί η νέα δανειακή συμφωνία, οι δανειστές είναι κάθε άλλο παρά σίγουροι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα είναι ότι μεσολαβούν οι εκλογές του Απριλίου και δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα τηρήσουν μετεκλογικά τις δεσμεύσεις που αυτή τη στιγμή φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν. Εξίσου αβέβαιο είναι κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος για την μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, προσθέτει ο αρθρογράφος. Από την άλλη όμως μεριά, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι παρά τις αβεβαιότητες αυτές, η στήριξη της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή μονόδρομος για τους δανειστές, καθώς θέλουν να δώσουν ένα τέλος στην χαίνουσα πληγή της Ελλάδας, διατηρώντας την εντός Ευρωζώνης. Και τούτο διότι εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να κλονίσει ανεπανόρθωτα την συνοχή της ευρωζώνης, προσθέτει η εφημερίδα. Κι όλα αυτά, συμπληρώνει, ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι κατά τον επόμενο έλεγχο του κλιμακίου της τρόικας, η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί θα είναι για μια ακόμα φορά μηδαμινή.

Εξάλλου, την πολύ άσχημη φήμη έχει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων που έχει λάβει, επισημαίνει η «De Tijd» σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Συνεχίζεται το ελληνικό θρίλερ». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, το μοναδικό που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αυξάνει τους φόρους, ενώ οι απαραίτητες περικοπές των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων «παραμένουν κενό γράμμα». Επισημαίνεται ακόμη ότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι πολύ βαρύ, καθώς η ανεργία καλπάζει, οι απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, ενώ στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επικρατεί αναβρασμός, στο βαθμό που πολλοί βουλευτές φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν την δανειακή συμφωνία. Από την πλευρά τους οι δανειστές - συνεχίζει το δημοσίευμα - επιβάλλουν αυστηρούς όρους στην Αθήνα και ιδίως οι βόρειες χώρες εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμες να χορηγήσουν νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.
Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, ο χρόνος «τρέχει» και μέχρι τα μέσα Μαρτίου η χώρα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και να μην αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.

Πηγή  euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου