Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πορείες σε όλη τη χώρα

Ολοκληρώθηκε μετά το μεσημέρι το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Συντάγματος. Στο Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου παρέμεναν 2.000 περίπου διαδηλωτές, μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστές. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Συντάγματος κατέφθαναν 1.000 περίπου διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως συγκέντρωση στην Ομόνοια...


Μικρής έκτασης επεισόδια στην Πάτρα
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο της Πάτρας, κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας, ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση.
Ειδικότερα, όταν άγνωστοι νεαροί, που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές σε κτίριο πολυκαταστήματος στην οδό Μαιζώνος, επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ και έκαναν ρίψη δακρυγόνων, προκειμένου να τους απομακρύνουν.
Η πορεία συνεχίστηκε κανονικά και όταν έφθασε στο ύψος του δικαστικού μεγάρου, πάλι άγνωστοι νεαροί άρχισαν να προκαλούν φθορές σε επιχείρηση παροχής οικονομικών υπηρεσιών, την ώρα που μέσα στο ισόγειο βρίσκονταν υπάλληλοι και πολίτες. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν και πάλι χρήση δακρυγόνων, για να απομακρύνουν τους νεαρούς.
Στην συνέχεια η πορεία κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου, ενώ οι άγνωστοι νεαροί κατευθύνθηκαν προς το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην οδό Κορίνθου. Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας εργαζομένων για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης και τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα πραγματοποιήθηκαν και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας, της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.
Η συγκέντρωση των ΕΚΘ-ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε στις 10.30 π.μ. έξω από το ΕΚΘ, όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και μία εργαζόμενη του ΟΕΕ. Ακολούθησε πορεία στην οποία συμμετείχαν και σωματεία της «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» και κινήσεις της αριστεράς που έκαναν προσυγκέντρωση στην Καμάρα. Η πορεία κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου. Μετά την πορεία, μέλη της πρωτοβουλίας των πρωτοβάθμιων σωματείων έκαναν συμβολική κατάληψη στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους.
Στις 11.30 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο ίδιο σημείο.
Συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στην οδό Τσιμισκή πραγματοποιούν και οι Αγανακτισμένοι, οι οποίοι θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Μαζί τους θα διαδηλώσουν με μηχανοκίνητη πορεία με ελληνικές σημαίες και οι «Μοτοσικλετιστές Εν Δράσει».

Κατάληψη του δημαρχείου στο Ρέθυμνο
Υπό κατάληψη βρίσκεται το Δημαρχείο Ρεθύμνου από πολίτες που αντιδρούν στην ψήφιση του μνημονίου, οι οποίοι και έχουν κηρύξει «ανεπιθύμητους» στο νομό όσους τοπικούς βουλευτές επιλέξουν να στηρίξουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικας.
Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας καθ' όλο το Σαββατοκύριακο θα είναι συνεχόμενες, με στόχο, όπως επισημαίνουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των κινητοποιήσεων: «να δοθεί ένα βροντερό παρών ως ΟΧΙ στις απαιτήσεις των δανειστών με το επιχείρημα να μη χρεοκοπήσει η χώρα».
Πολίτες και εκπρόσωποι οργανώσεων (ΓΣΕΕ, Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, ΕΛΜΕΡ, ΠΑΜΕ), συνδικάτων και φοιτητικών οργανώσεων συμμετέχοντας στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, συναποφάσισαν να παραμείνουν στο δημαρχιακό μέγαρο και να χρησιμοποιήσουν το Εργατικό Κέντρο του νομούς ως συντονιστικό κέντρο των κινητοποιήσεων τους.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Πελοπόννησο
Οι κινητοποιήσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, ενάντια στο νέο μνημόνιο και τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόϊκα, διαδέχονται η μια την άλλη με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων και του ΠΑΜΕ, σε χωριστές πλατείες, αλλά με την συμμετοχή πολλών εργαζομένων.
Στην Καλαμάτα, χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία 23η Μαρτίου, ενώ οι δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο.
Στην Τρίπολη ολοκληρώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου στην κεντρική πλατεία και στην συνέχεια ομάδα από την διοίκηση του ΕΚΑ επισκέφθηκαν τα γραφεία των βουλευτών να τους επιδώσουν ψήφισμα με το οποίο τους καλούν να ψηφίσουν «όχι» αύριο στην Βουλή, βρήκαν όμως όλα τα γραφεία κλειστά.
Στο Ναύπλιο χθες, οι Φορείς του Συντονιστικού Αγώνα, ΕΛΜΕ και δάσκαλοι ανήρτησαν ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του δημαρχείου της πόλης, ενώ σήμερα το πρωί το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μεγάλη αυτοκινητοπορεία σε όλους τους δρόμους της Αργολικής πρωτεύουσας και συγκέντρωση στην πλατεία Καποδίστρια.
Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Σπάρτη και την Κόρινθο, ενώ κοινό τόπο αποτελεί το κάλεσμα των φορέων στους βουλευτές να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα.
Να σημειώσουμε ότι αύριο εργαζόμενοι από την Κορινθία, την Αργολίδα και την Αρκαδία οργανώνονται και με μισθωμένα λεωφορεία ξεκινούν το μεσημέρι για την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Τα πρώτα λεωφορεία από την Πελοπόννησο ξεκινούν στις 14:00 από την Μεγαλόπολη, στα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή και πολλοί Μεσσήνιοι, όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Σαράντος Αλεξανδρής.
Τέλος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λουτρακίου πραγματοποιεί το απόγευμα συγκέντρωση στον Ισθμό και στην συνέχεια θα κατευθυνθούν στα διόδια όπου ετοιμάζουν διαμαρτυρία.

Πηγή  kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου