Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Παπανδρέου: «Δεν βάλαμε εμείς την Ελλάδα σε εξάρτηση και επιτήρηση»


«Χρειάζεται ένα παγκόσμιο μέτωπο για τη δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.
Ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τις καθοριστικές μάχες που έδωσε με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τους άλλους υπουργούς για την υλοποίηση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και παράλληλα επιτέθηκε φραστικά στη ΝΔ.
«Θα ήθελα να είμαι μεγαλόψυχος και να ευχαριστήσω τη ΝΔ για τη συνεισφορά της, αλλά δυσκολεύομαι γιατί αυτό το έκανε με δυσκολία» είπε ο κ. Παπανδρέου...

Επιπλέον, σημείωσε: «Δεν βάλαμε εμείς την Ελλάδα σε εξάρτηση και επιτήρηση, εμείς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φύγει η χώρα από τις εξαρτήσεις».
Η τελευταία ομιλία του Γ. Παπανδρέου
Μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ο Γιώργος Παπανδρέου εκφώνησε την τελευταία ομιλία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος, χειροκροτούμενος από τα στελέχη του οργάνου.
Ο κ. Παπανδρέου με «σπασμένη» φωνή ευχαρίστησε όλους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται, πιο κοντά με τους συντρόφους του «για να μείνει η πατρίδα όρθια». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει «αν δουλέψουμε όλοι μαζί».
Της συγκίνησης είχε προηγηθεί η αναφορά του στο δημοψήφισμα, το οποίο, όπως είπε, του στοίχισε την πρωθυπουργία. Χαλάλι, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι μένει με την ικανοποίηση ότι κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο, με τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας και η χώρα να πετύχει τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους παγκοσμίως.
«Με κατηγόρησαν», είπε ο κ. Παπανδρέου, «ότι είμαι «τρελός» ή «άφρονας» που πρότεινα το δημοψήφισμα» και κατηγόρησε όσους τον επέκριναν ρωτώντας αν ρώτησε προηγουμένως τη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί. «Εγώ ήθελα να ρωτήσω τον ελληνικό λαό» ξέσπασε.
Τόνισε ότι δεν μετάνιωσε για το δημοψήφισμα, αλλά γιατί δεν το είχε κάνει νωρίτερα, και πρόσθεσε ότι το έκανε γιατί πιστεύει ότι καμία άλλη απόφαση, εκτός του δημοψηφίσματος, δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει με απόλυτο τρόπο την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι απλό. «Το πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχιστεί, αλλά το θέμα είναι ποιος μπορεί να υπερασπιστεί τους αδύναμους, ποιος μπορεί να αλλάξει τη χώρα ριζικά, ποιος πιστεύει και μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της χώρας», σημείωσε.
Όσο πιο ισχυρή βγει από τις κάλπες η φωνή του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εγγύηση για το μέλλον της χώρας, όποιο κι αν είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Εν αναμονή των υποψηφιοτήτων
Στην Εθνική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο ΣΕΦ, αλλά και στην 13η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα αύριο για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, στρέφεται το ενδιαφέρον όσον αφορά στις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟK. Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εκλογή προεδρείου και πρόεδρο των εργασιών της τον γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Έξαρχου, αύριο, μεταξύ 10 και 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν οι υπογραφές υποστήριξης των υποψηφίων προέδρων, ενώ μετά τις 11 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης για να ανακηρύξει τις υποψηφιότητες.
Αμέσως μετά την εκλογή προεδρείου τον λόγο προς την Συνδιάσκεψη απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χανς Σβόμποντα.
Την ομιλία του κ. Σβόμποντα ακολούθησε εκείνη του γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουις Αγιάλα.
Στη συνέχεια, αναμένεται να μιλήσει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ακολουθεί ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Α. Παπανδρέου, και αμέσως μετά, οι εισηγητές εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Οικονόμου και Πάρης Κουκουλόπουλος.
Οι σημερινές εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να διακοπούν περί στις 10 το βράδυ και να συνεχιστούν αύριο στις 09.30 έως τις 12.00, οπότε θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Πλήρη στήριξη από Σβόμποντα και Λ. Αγιάλα
Την πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη των Eυρωπαίων, αλλά και των ανά τον κόσμο Σοσιαλιστών προς την Ελλάδα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και προς τον νυν και τον επόμενο πρόεδρο του Κινήματος, εξέφρασαν στον χαιρετισμό που απηύθυναν οι Χανς Σβόμποντα και Λουίς Αγιάλα, κατά την έναρξη των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στα ελληνικά, ο πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χ. Σβόμποντα, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, για τη «μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από τα αδιέξοδα».
«Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, θα τα καταφέρουμε» τόνισε και σημείωσε ότι η χώρα είναι μέρος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και έτσι θα παραμείνει.
Τόνισε ότι ο δρόμος είναι μακρύς «αλλά θα πολεμήσουμε μαζί» σημειώνοντας ότι ο νέος αρχηγός που θα εκλέξει το ΠΑΣΟΚ θα έχει την πλήρη υποστήριξη τόσο των μελών του Κινήματος όσο και όλης της σοσιαλιστικής οικογένειας της Ευρώπης.
Ο κ. Σβόμποντα υπογράμμισε ότι τις μεταρρυθμίσεις τις ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και όχι η ΝΔ και σημείωσε ότι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις, όχι αυτές που μιλούν για περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά εκείνες που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά: «Γι’ αυτό η πολιτική μας ομάδα λέει στην τρόικα να δώσει στην Ελλάδα ελπίδα, να δώσει τα μέσα για να έχει προοπτική να ξεπεράσει την κρίση».
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ταλαιπωρείται από τις συνέπειες της κρίσης και πως στην Ευρώπη η «Δεξιά» και οι «συντηρητικοί» ζητούν λιτότητα που θα φέρει ύφεση, ενώ «πρέπει να προχωρήσουμε με ανάπτυξη».
«Μας λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Για κοιτάξτε τι χρήματα έχουν τα χετζ φαντς. Πρέπει τα χρήματα να πάνε στον κόσμο για να μπορέσει να προχωρήσει» υποστήριξε.
Ο κ. Σβόμποντα τόνισε ότι οι Σοσιαλιστές παλεύουν για το επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, πρόταση που, όπως επισήμανε, προήλθε από το ΠΑΣΟΚ από την Ελλάδα.
Παράλληλα, τάχθηκε κατά της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι δεν είναι δίκαιο οι φτωχοί να πληρώνουν όλους τους φόρους και οι πλούσιοι να μεταφέρουν τα χρήματα στην Ελβετία.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λ. Αγιάλα, σημείωσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής όλα αυτά τα χρόνια έχει πάρει ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της χώρας και των πολιτών της «που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, τις οποίες προκάλεσε μία διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και υπέστησαν τις σφοδρότερες συνέπειες αυτής της κρίσης».
Ο κ. Αγιάλα είπε ακόμη ότι ενώ υπό το βάρος της κρίσης τα κόμματα κλείνονται στον εαυτό τους, το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό και συνδεδεμένο με τους πολίτες και πως μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου «είναι το προοδευτικό πρόσωπο της Ελλάδας προς τον κόσμο».
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ιδέες και οι πολιτικές της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ήταν πάντα για μία πιο ανθρώπινη κοινωνία που με συνέπεια θα οδηγούσε σε μία εναλλακτική λύση από την πορεία σε έναν κόσμο χωρίς ρυθμίσεις και μία παγκοσμιοποίηση που απειλεί όχι μόνο τις οικονομίες μας, αλλά και τις δημοκρατίες μας.
«Αυτό το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός που από πρώτο χέρι έχει την εμπειρία να κάνει δύσκολες θυσίες για να φέρει τις συνέπειες αποφάσεων που ελήφθησαν από μία συντηρητική ηγεσία στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Αγιάλα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου