Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

"Όχι αριστερό άλλοθι σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"


Η Δημοκρατική Αριστερά θα συμμετάσχει στις όποιες μετεκλογικές διεργασίες με βάση ένα άμεσο πρόγραμμα, υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

Ο κ. Κουβέλης απάντησε σε δημοσιεύματα και τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ αποσαφηνίζοντας τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ. Με κεντρικό άξονα τη θέση του ότι η χώρα χρειάζεται μία εναλλακτική λύση, ο κ. Κουβέλης είπε ότι...

... «αυτό το άμεσο πρόγραμμα δεν είναι μόνο η βάση συζήτησης για ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα είναι και η βάση για προγραμματική αντιπολίτευση και το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο συμμετέχουμε στα κινήματα».

Σχολιάζοντας περαιτέρω τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης τόνισε πως «είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, πρακτικά, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των ίδιων στελεχών, προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μία τέτοια εξέλιξη εμείς δεν θα δώσουμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες.

’σκησε έμμεσα έντονη κριτική στα άλλα αριστερά κόμματα λέγοντας ότι «το ίδιο πιστεύουμε ότι δεν είναι λύση μία γενική αντιμνημονιακή ενότητα και μία κυβέρνηση Αριστεράς με προγραμματικές θέσεις που στο όνομα του σοσιαλιστικού προτάγματος, όπως μάλιστα το εννοούν αυτές οι δυνάμεις, θα οδηγήσει στη διακοπή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, στη χρεοκοπία και την καταστροφική επιστροφή στη δραχμή».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «η πολιτική του μνημονίου δεν ήταν δυνατόν να στεφθεί με επιτυχία, διότι οι κεντρικές επιλογές του εγκλώβιζαν τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης» και επανέλαβε ότι η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συναινέσει σε αυτή την πολιτική διατηρείται στο ακέραιο.

Οι άξονες των προγραμματικών θέσεων της ΔΗΜΑΡ, όπως τους παρουσίασε ο επικεφαλής της, είναι:

1. Προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση, με θωράκιση πολιτικού συστήματος από εξωθεσμικές πιέσεις, διαφάνεια στις προμήθειες, θεσμική ανασυγκρότηση για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ.
2. Προώθηση μέτρων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού με έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των εσόδων, μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αναπροσανατολισμό των πόρων, συνδυαστική αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ και των εθνικών πόρων, αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου από την κοινωνία, τη συμμετοχή των τραπεζών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.
Γενικά, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και να αναπτυχθούν κοινωνικές αντισταθμίσεις στα πεδία που υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από τα μέτρα του μνημονίου, με προτεραιότητα τις οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα. Να υπάρξει επίσης κυβερνητική παρέμβαση στο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των δανείων και των πιστωτικών καρτών.
3. Λήψη μέτρων για την ανεργία που έχει εφιαλτικές εξελίξεις, αντιμετώπιση των καρτέλ και αντιμετώπιση της ακρίβειας.
4. Προώθηση αντίρροπων προς την ύφεση αναπτυξιακών μέτρων και νέο αναπτυξιακό μοντέλο: Επιτάχυνση της πραγματοποίησης επενδύσεων σε έργα υποδομών και περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και των ιδιωτών. Διεκδίκηση αναπτυξιακού πακέτου από την ΕΕ.
5. Εθνικό σχέδιο μεταφοράς της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς εμπορεύσιμους: Αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με όρους περιβαλλοντικής προστασίας και των ενεργειακών δυνατοτήτων, ανάπτυξη του ενιαίου συμπλέγματος τουρισμού - πολιτισμού, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της μεταποίησης

Οι εργασίες της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ θα ολοκληρωθούν αύριο.

Πηγή  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου