Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Βενιζέλος: Αλλάζει σύντομα η στάση των αγορών...!!!


ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ«Τώρα που θα αρχίσει να φαίνεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θ' αρχίσει να αλλάζει και η αντίληψη των αγορών για την Ελλάδα και για τις ελληνικές τράπεζες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Ιπποκράτους με επιχειρηματίες μικρομεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων, παρουσία της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισήγησή του τόνισε ότι βασική επιδίωξη είναι η ανάδειξη της αξίας της επιχειρηματικότητας, η οποία, επισήμανε, είναι "ενοχοποιημένη" τις τελευταίες δεκαετίες...

... και στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία, ενώ και το κράτος, αλλά και η δημόσια διοίκηση και η δικαιοσύνη δεν έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την αξία της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την προστασία των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να συμφιλιώσουμε την επιχειρηματικότητα με την απασχόληση.

Το "διανοητικό κεφάλαιο" το οποίο φεύγει στο εξωτερικό, συνιστά απώλεια για τη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι χώρες που λειτουργούν υποδειγματικά, όπως οι σκανδιναβικές, επενδύουν πάρα πολύ σε αυτό το κεφάλαιο.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η έρευνα, η ανάπτυξη και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση, ώστε η χώρα να "κυνηγήσει" τους δείκτες καινοτομίας και επισήμανε ότι οι δημόσιες δαπάνες για έρευνα και καινοτομία είναι περισσότερες από εκείνες του ιδιωτικού τομέα. Οι ιδιώτες πρέπει να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δημόσιες ερευνητικές υποδομές, ενώ το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός σύνδεσης αυτής της προσπάθειας, είπε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι θα αντιστραφούν τα τεκμήρια αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς «το θέμα είναι να αρχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση». Όταν ο υπεύθυνος μηχανικός λέει ότι ο "φάκελος" της επιχείρησης είναι εντάξει, η επιχείρηση θα εγκαθίσταται με δική της ευθύνη και ο έλεγχος θα διεξάγεται μετά, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει η δικαιοσύνη να έχει φιλοαναπτυξιακό ρόλο.

Διατυπώνοντας το ρητορικό ερώτημα «γιατί όλα αυτά δεν έγιναν ως τώρα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «πάντα κάνεις λιγότερα και πάντα είσαι υποχρεωμένος να κάνεις περισσότερα, όμως πετύχαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και τώρα η χώρα αλλάζει μορφή, καθώς εξυγιαίνεται και το τραπεζικό σύστημα, ο τρόπος λειτουργίας του οποίου πρέπει να αλλάξει».

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες, έθεσαν ως ζητήματα προς επίλυση, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ασταθή και μεταβαλλόμενη φορολογική πολιτική, το γεγονός ότι "δεν περνάνε" οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, καθώς και το θέμα του μη μισθολογικού κόστους, καθώς, όπως αναφέρθηκε «για κάθε ευρώ αύξηση στις αποδοχές ενός εργαζόμενου, το μη μισθολογικό κόστος είναι 3 ευρώ».

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης έχουν εντοπιστεί και θα καταβληθεί προσπάθεια να λυθούν με ριζικό τρόπο, τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί το "brand name" της χώρας και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να πάρει μέτρα, γιατί ο EFSF καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες και η μη αποδοχή των εγγυητικών τους επιστολών συνιστά προσβολή για την Ελλάδα, την ΕΚΤ και τον EFSF.

Υπογραμμίζοντας ότι «η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή είναι η αλλαγή νοοτροπίας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα και ανανέωσε το ραντεβού του με τους επιχειρηματίες των μικρομεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων σε ημερομηνία μετά τις εκλογές.

Πηγή  newsnow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου