Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Σε ισχύει ο νέος νόμος για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς


Από τη ΔΑΟΚ Π.Ε.Πέλλας γίνεται γνωστό ότι δημοσιεύτηκε και είναι σε ισχύ ο νέος Νόμος 4039/2-2-2012 (Β 15) που αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση για κερδοσκοπικό σκοπό.
            Σύμφωνα με αυτόν όλοι οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς που έχουν στην άμεση επίβλεψη και φροντίδα τους σκύλους που χρησιμοποιούνται για το  κυνήγι, τη φύλαξη χώρων την παροχή βοήθειας και προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας...

... υποχρεούνται να προχωρήσουν στη σήμανση και καταγραφή  αυτών σε  κτηνιατρεία  όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί η παραπάνω δραστηριότητα π.χ. ιδιώτες κτηνίατροι .
             
Επίσης οι εκτρεφόμενοι, αναπαραγόμενοι ή προς πώληση σκύλοι και γάτες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο να σημαίνονται υποχρεωτικά και να καταχωρούνται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
            Για το λόγο αυτό απαγορεύεται  η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώλησης ζώων συντροφιάς σε έντυπο φυλλάδιο σε ιστοσελίδα ή ακόμη και σε «πωλητήριο» που αναρτάται σε χώρους  κτηνιατρείων, εφόσον αυτά δεν διαθέτουν το μοναδικό αριθμό σήμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου