Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Εκδήλωση Μελισσοκομίας στην Πέλλα


Κατά την διεξαγωγή Ημερίδας Μελισσοκομίας τον Απρίλιο( 7-4-2012) από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας , Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής με θέμα: «Προγραμματισμός Υλοποίησης Δράσεων Ανάπτυξης Μελισσοκομίας» έγιναν εισηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ημερίδας στις παρακάτω θεματικές ενότητες:..


- Προγραμματισμένη Υλοποίηση Δράσεων Ανάπτυξης Μελισσοκομίας στην Πέλλα (Αικ. Καλαϊτζίδου)
- Οργανωμένη Τοποθέτηση κυψελών στις περιοχές ΦΟΕ Έδεσσας & Ελευθεροχωρίου Γιαννιτσών . Συζήτηση σε θέματα μελισσοκομικού ενδιαφέροντος (μικρά έργα, διάνοιξη μικρών δρόμων, εμπλουτισμός μελισ/κών φυτών) και δυνατότητες συνεργασίας με το Δασαρχείο Έδεσσας, (Παύλος Χασιλίδης)
- Απώλειες Μελισσών στη Π.Ε. Πέλλας ,Αντιμετώπιση ,Τρόπος Αποζημίωσης (ΕΛΓΑ)(Αικ. Καλαϊτζίδου)
Ειδικότερα
Ενημερώθηκαν η μελισσοκόμοι :
1. Για τον τρόπο με το οποίο έχουν υλοποιηθεί  ή έχουν προγραμματιστεί προς υλοποίηση  δράσεις ανάπτυξης Μελισσοκομίας όπως:
α. Υλοποίηση Δράσης  «Οργανωμένη και Συντονισμένη Καταπολέμηση ασθενειών μελισσών (βαρροϊκής  ακαρίασης) στο Νομό Πέλλας», με έλεγχο αποτελεσματικότητας της δράσης. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά.
Η Καταπολέμηση για τη Βαρροϊκή Ακαρίαση έγινε συντονισμένα από όλους τους μελισσοκόμους το Φεβρουάριο σε συγκεκριμένη ημέρα που τα μελίσσια είχαν ελάχιστο  γόνο ή καθόλου (λόγω  αυξημένης χιονόπτωσης, παρατεταμένο κρύο το έτος 2012,) και οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν κατάλληλες.
β. Στη δράση «Χωροταξία Ζωνών ανάπτυξης Μελισσοκομίας» με σκοπό την εξασφάλιση φυσικής τροφής για τις μέλισσες όλο το έτος, παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οργανώνει τον εμπλουτισμό περιοχών (ιδιόκτητων, Δημοτικών Κοινοτικών ) με μελισσοκομικά και κτηνοτροφικά είδη , που μπορούν να αξιοποιηθούν και από τους δύο παραγωγικούς κλάδους.


Είδη από τις δηλούμενες συμμετοχές μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων εκδηλώθηκε η επιθυμία να σπαρθεί έκταση  1000 στρεμμάτων.
Από αυτές τις εκτάσεις
200-300 στρέμματα είναι ιδιόκτητες ποτιστικές εκτάσεις
700-800 στρέμματα οριοθετημένοι βοσκότοποι και δασικές εκτάσεις.
γ. Δράση με σκοπό παραγωγή προϊόντων κυψέλης αρίστης ποιότητας, χωρίς υπολείμματα φαρμάκων.
Παρουσιάστηκαν οι τρόποι ορθής μελισσοκομικής πρακτικής αλλά και παραγωγή μελιού με ανώτερα κριτήρια ποιότητας ώστε να επέλθει βελτίωση της ποιότητας και εμπορίας μελιού ( για καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα των μελισσοκόμων).
Κατατέθηκε πρόταση από τη Δ/νση Αγροτικής Οικ. & Κτηνιατρικής για τη  δημιουργία  2 ομάδων παραγωγής μελισσοκομικών προϊόντων (1η ομάδα παράγει σύμφωνα με τους κανόνες ορθής μελισσοκομικής συμβατικής μελισσοκομίας  & 2η ομάδα  σύμφωνα με ανώτερα κριτήρια ποιότητας ).
Στις  ομάδες  θα παρέχονται συμβουλές  σύμφωνα με τον τρόπο που έχουν επιλέξει να παράγουν, στη συνέχεια θα ακολουθεί έλεγχος τήρησης κανόνων κατά την παραγωγική διαδικασία  και δειγματοληπτικός έλεγχος στο τελικό  προϊόν (σχετικές αναλύσεις) προκειμένου να παραχθούν ανταγωνιστικά προϊόντα, ζητητά  (χωρίς υπολείμματα φαρμάκων) έτοιμα προς διάθεση.
2. Απώλειες Μελισσών  στη Π.Ε. Πέλλας
Απώλειες  μελισσών από ασθένειες, από τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, από παρατεταμένο ψύχος, από κλοπές κυψελών, κλπ.
Παρουσιάστηκε ο τρόπος καταγραφής των απωλειών στην Πέλλας  που θα ολοκληρωθεί με τη συνεργασία των μελισσοκόμων του Νομού.
Ενημερώθηκαν οι μελισσοκόμοι για τις περιπτώσεις απωλειών που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ αλλά και για  τη διαδικασία αποζημίωσης.
 Παρουσιάστηκαν τα μέτρα άμεσης επέμβασης για αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων απωλειών μελισσών μετά εμφάνιση ασθένειας μελισσών ( nosema ceranae ) και τον τρόπο  περιορισμού εξάπλωσης της ασθένειας.
- Έγκαιρη  διάγνωση, όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να στείλουν δείγμα μετά το τελευταίο τρύγο  πεύκου (Χαλκιδική, Θάσο).
- Άμεση δήλωση στο ΕΛΓΑ (ανταποκριτή) σε περίπτωση προσβολής. 
- και επέμβαση σύμφωνα με τα δεδομένα των ερευνητικών ιδρυμάτων.
Για περιορισμό της παραβατικής συμπεριφοράς κλοπής μελισσών προτάθηκε από μελισσοκόμο η αγορά εξοπλισμού  με χαμηλό κόστος 100€ ανά μελισσοκομείο.

O εκπρόσωπος του Δασαρχείου Έδεσσας  παρουσίασε:
1. Τους λόγους για την ανάγκη  οργανωμένης τοποθέτησης μελισσών στο δάσος πάρκο στη περιοχή του ΦΟΕ Έδεσσας και στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία προβλημάτων σε περιπατητές , ασκούμενους  και να μπορέσει να αξιοποιηθεί η μελισσοκομική χλωρίδα σε όλη την έκτασή της (πεύκα με προσβολή από το έντομο Marchalina hellenica).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν  προτάσεις  με τους παραβρισκόμενους για τον τρόπο υλοποίησης της οργανωμένης τοποθέτησης μελισσών με μέτρα προστασίας για κλοπές. Το Δασαρχείο Έδεσσας  μέχρι το Ιούνιο θα προτείνει συγκεκριμένες θέσεις τοποθέτησης κυψελών στις περιοχές του Δάσους Πάρκου του ΦΟΕ και του Ελευθεροχωρίου  και σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγρ.Οικ.& Κτην., αλλά και τους μελισσοκόμους θα οριστούν κανόνες τοποθέτησης και προτεραιότητας.

2. Τις δυνατότητες της Δασικής υπηρεσίας σχετικά με την κατασκευή έργων μελισσοκομικού ενδιαφέροντος όπως:
-  Μικρο-Έργων βελτίωσης του δασικού οδικού δικτύου
- Διαπλάτυνση τοπικά του δασικού οδικού δικτύου για τοποθέτηση μελισσοσμηνών (εφόσον δεν προκαλούνται προβλήματα σε δάση και δασικές εκτάσεις).
-  Επισκευή και λειτουργία σημείων υδροληψίας (ποτίστρες) για τις μέλισσες.
- Δυνατότητα συνεργασίας για χορήγηση δενδρυλλίων και φύτευση τους από μελισσοκόμους με στόχο την ενίσχυση της μελισσοκομικής Χλωρίδας ,κάθε Νοέμβριο - Δεκέμβριο.
Υποστηρικτές της όλης προσπάθεια ανάπτυξης της Μελισσοκομίας  και των παραπάνω δράσεων είναι  οι μελισσοκόμοι επαγγελματίες και μη.

Συμπεράσματα
1. Η Εκδήλωση συνέβαλε  τόσο στη διάδοση πληροφοριών και γνώσεων στους άμεσα εμπλεκόμενους με τη μελισσοκομία παραγωγούς, αλλά και στην ευαισθητοποίηση  της κοινωνία για τη σημασία της ζωής των μελισσών στη συνολική ζωής του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
2.  Με την ανάπτυξη της θεματολογίας της εκδήλωσης αναδείχθηκαν οι κίνδυνοι ανθρωπογενείς και μη για τη ζωή των μελισσών, αλλά και οι κατευθύνσεις των μέτρων που πρέπει να παίρνουν οι μελισσοκόμοι για την ασφάλεια των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων.
 3. Από όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, προβλήθηκε η αναγκαιότητα, συνολικότερων διαχειρίσεων της μελισσοκομίας, τόσο σε επίπεδο της παραγωγής όσο και στο επίπεδο της Διοίκησης της ανάπτυξής της.
4. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, υιοθέτησε προτάσεις για διεπιστημονικές διερευνήσεις των μέτρων προστασίας της ζωής των μελισσών και την ανάπτυξη της μελισσοκομίας αλλά και προτάσεις των μέτρων κατάρτισης σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων μας, κριτηρίων ποιοτικής αξιοποίησης των προϊόντων κυψέλης, προκειμένου, να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα προνομιούχα χαρακτηριστικά της Ελληνικής μελισσοκομικής χλωρίδας.



        
                                                                                                              Ο Διευθυντής

                                                                                                           Τσαντάκης Τρύφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου