Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Δήλωση Γιώργου Καρασμάνη για τις προτάσεις της ΝΔ στον αγροτικό τομέα


Αναφορικά με την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, στο Ζάππειο Μέγαρο για το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και τις προτάσεις της για τον αγροτικό τομέα, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ., Γιώργος Καρασμάνης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που η Ν.Δ. και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, αυτό του αρχηγού της, θέτει αναλυτικά με τέτοια σαφήνεια, έμφαση και σε κορυφαία θέση τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες και η ύπαιθρος, τοποθετώντας τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία...

... στους οικονομικούς εκείνους τομείς, που μπορούν και πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της πατρίδας μας και στην έξοδο από την κρίση.
Προσωπικά, όλες οι αναφορές που έγιναν, όχι απλώς με βρίσκουν σύμφωνο, αλλά δικαιώνουν προσπάθειες και αγώνες μου ετών για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων της υπαίθρου σε βασικό μοχλό στο νέο οικονομικό σχεδιασμό της χώρας και την ανάπτυξη.
    Η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο είναι εφαρμόσιμα και άμεσα υλοποιήσιμα, από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να πραγματοποιηθούν με μηδαμινό κόστος, φέρνοντας πολλαπλάσια αποτελέσματα. Μάλιστα υπάρχουν μέτρα, όπως τα ηλεκτρονικά δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και η ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που με μηδενικό σχεδόν κόστος μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία και τη μορφή της αγοράς των αγροτικών προϊόντων, προς όφελος τόσο των αγροτών, όσο και των καταναλωτών.
     Άλλα μέτρα, όπως η αναμόρφωση του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και οι αλλαγές στον ΕΛΓΑ, θα προσφέρουν άμεση οικονομική ανακούφιση στον αγρότη, χωρίς καμία επιβάρυνση στο ύψος των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων σε περίπτωση ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή.
     Ανάλογες είναι και οι προτεινόμενες αλλαγές στις μορφές των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην καθιέρωση σύγχρονων μορφών, όπως η συμβολαιακή γεωργία και οι κλαδικοί συνεταιρισμοί, που δίχως καμία οικονομική επιβάρυνση μπορούν να αλλάξουν ριζικά το σημερινό τοπίο στην ελληνική αγροτική πραγματικότητα.
        Αλλά και εκεί που θα απαιτηθούν οικονομικοί πόροι, όπως για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, τη βελτίωση του εξαγωγικού προσανατολισμού των αγροτικών μας προϊόντων, την ενίσχυση της μεταποίησης και τυποποίησης, το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, υπάρχουν δυνατότητες ισοδυνάμων μέτρων, αλλά κυρίως αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, που δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια παραμένουν σχεδόν στο σύνολό τους αναξιοποίητα.
      Με δύο λόγια, θα χαρακτήριζα τις αναφορές-δεσμεύσεις του αρχηγού της Ν.Δ. ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες, με στόχο ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στυλοβάτες για την ανασύνταξη του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, την έξοδο από την οικονομική κρίση, τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και τη θωράκιση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής στην περιφέρεια.
    Από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά προσωπικά συγκράτησα το πιο σημαντικό : «Αν στα επόμενα δύο χρόνια κερδίσουμε το στοίχημα της πρωτογενούς παραγωγής - της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας – θα έχουμε κερδίσει το μισό στοίχημα της ανάπτυξης της χώρας» !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου