Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Στα 18,2 εκατ. οι άνεργοι στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο



Νέο ρεκόρ σημείωσε η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ευρωζώνη, καθώς η Eurostat εκτιμά ότι τον Αύγουστο υπήρχαν 18,2 εκατ. άνεργοι - 34.000 περισσότεροι από ότι τον Ιούλιο. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,4%, επίπεδο στο οποίο αναθεωρήθηκε και το ποσοστό του Ιουλίου (από 11,3% προηγουμένως). Στο σύνολο της Ε.Ε. το ποσοστό παρέμεινε για τρίτο συνεχή μήνα στο 10,5%, αντιστοιχώντας σε 25,466 εκατ. ανέργους.
Από τα επιμέρους στοιχεία για τα κράτη-μέλη (αφορούν τον Ιούνιο) προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό συνεχίζει να καταγράφεται στην Ισπανία (25,1%) με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (24,4%)...
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Αυστρία (4,5%), στο Λουξεμβούργο (5,2%), στην Ολλανδία (5,3%) και στη Γερμανία (5,5%).
Η Ελλάδα διατήρησε για έναν ακόμα μήνα τα? πρωτεία στην ανεργία των νέων (55,4%) με την Ισπανία να ακολουθεί (52,9%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Γερμανία (8,1%), στην Ολλανδία (9,4%) και στην Αυστρία (9,7%). Σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young που επικαλείται το Reuters, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 27% μέχρι τις αρχές του 2014. Την περίοδο εκείνη ο αριθμός των ανέργων στο σύνολο της Ευρωζώνης αναμένεται να έχει ξεπεράσει τα 19 εκατ.
Εξίσου ανησυχητικά με τα στοιχεία για την ανεργία είναι και εκείνα για το κλίμα στον κλάδο της μεταποίησης, που συρρικνώνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο. Ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 46,1 μονάδες, με τον επιμέρους δείκτη για τις νέες παραγγελίες να υποχωρεί στις 43,5 από 43,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ο κλάδος αναπτύχθηκε (δηλαδή ο ΡΜΙ ήταν υψηλότερος των 50 μονάδων) μόνο στην Ιρλανδία και την Ολλανδία ενώ τη μεγαλύτερη συρρίκνωση κατέγραψε στην Ελλάδα (42,2 μονάδες) και στη Γαλλία (42,7 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο 41 μηνών). Ενδεικτικά του αρνητικού κλίματος στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης είναι τα νεώτερα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι οποίες τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 18% στη Γαλλία, 26% στην Ιταλία και 37% στην Ισπανία.
Η επιδείνωση της κατάστασης της Ευρωζώνη επηρεάζει αρνητικά τις οικονομίες που στηρίζονται στις εξαγωγές προς αυτή σε Ανατολική Ευρώπη και Ασία. Ο ΡΜΙ υποχώρησε στις 47 μονάδες στην Πολωνία και στις 48 μονάδες στην Τσεχία ενώ στην Κίνα ο δείκτης ενισχύθηκε αλλά παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες (49,8 από 49,2 μονάδες). «Βουτιά» μεγαλύτερη του 5% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Ν. Κορέας προς την Ε.Ε. ενώ συνολικά οι εξαγωγές της ασιατικής οικονομίας υποχώρησαν 1,8% σε ετήσια βάση.
Μοναδική σημαντική εξαίρεση αποτέλεσαν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, όπου ο αντίστοιχος δείκτης του ΡΜΙ (ο δείκτης ISM) ενισχύθηκε στις 51,5 από 49,6 μονάδες. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων συνέβαλλε ώστε η Wall Street να ξεκινήσει με κέρδη το δ ' τρίμηνο. Αρχικά, μάλιστα, οι δείκτες ενισχύονταν πάνω από 1% αλλά στη συνέχεια τα κέρδη περιορίστηκαν. Ανοδικά ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον CAC να ενισχύεται 2,4%, τον DAX 1,5% και τον FTSE-MIB στην αγορά του Μιλάνο 2,8%.
Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου