Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Γνωριμία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας



Ταξιδεύουμε στο νομό Πέλλας και στο ομώνυμο χωριό επισκεπτόμαστε το νέο και εντυπωσιακό αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.
Το νέο μουσείο αποτελεί τη φυσική κατάληξη του επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κατανοήσει τις ποικίλες πτυχές της καθημερινής και δημόσιας ζωής της μακεδονικής πρωτεύουσας.
Στην ενότητα της ενημέρωσης βλέπουμε φωτογραφίες, χάρτες, σχέδια, μια μακέτα του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και μια κεραμίδα οροφής, που φέρει το όνομα «ΠΕΛΛΗΣ»...
Ακολουθούν δυο σημαντικά ευρήματα της Πέλλας και γενικότερα του μακεδονικού χώρου, η μαρμάρινη κεφαλή του Αλεξάνδρου Γ' και ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο που τον απεικονίζει με χαρακτηριστικά στοιχεία του θεού Πάνα.

Οι θεματικές ενότητες του μουσείου
Η πρώτη θεματική ενότητα αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Πέλλας, με κύρια εκθέματα τα ψηφιδωτά δάπεδα των οικιών του Διόνυσου και της αρπαγής της Ελένης. Στις βιτρίνες εκτίθενται ανασκαφικά ευρήματα από τον εξοπλισμό των κατοικιών, την καθημερινή ζωή των ενοίκων, την ένδυση, τον καλλωπισμό, τις ασχολίες τους, τις λατρευτικές τελετές, την άθληση, την εκπαίδευση, τη διασκέδαση.
Η δεύτερη θεματική ενότητα αναφέρεται στη δημόσια ζωή στην Πέλλα. Τα ευρήματα, προερχόμενα κυρίως από την Αγορά, είναι επιγραφές, νομίσματα, πήλινα σφραγίσματα δημόσιων εγγράφων κ.ά., αλλά σχετίζονται και με τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες, όπως αγγεία αποθήκευσης λαδιού και κρασιού, πήλινα ειδώλια και μήτρες, εξοπλισμός εργαστηρίων κεραμικής και μεταλλοτεχνίας κ.ά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εργαστήριο κεραμικής, με ευρήματα όπως βρέθηκαν στην ανασκαφή.
Στην τρίτη θεματική ενότητα εκτίθενται ψηφιδωτά δάπεδα και ευρήματα των ιερών της Πέλλας, πήλινα ειδώλια, επιγραφές, αγγεία, μαρμάρινα αγάλματα κ.ά.
Στην τέταρτη θεματική ενότητα, των νεκροταφείων, εκτίθενται δυο ταφές με τα κτερίσματά τους.
Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση, φτάνουμε στην αίθουσα του ανακτόρου, όπου παρέχονται στοιχεία για την αρχιτεκτονική μορφή και τις λειτουργίες του ανακτορικού συγκροτήματος, καθώς και για τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας
Σε μικρή απόσταση από το νέο αρχαιολογικό μουσείο και στο ύψος της παλιάς οδού Θεσσαλονίκης – Εδεσσας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας. Η αρχαία πόλη με το πολεοδομικό σχέδιο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. απλώνεται σε έκταση 4.000 περίπου στρεμμάτων.
Οι ιδιωτικές κατοικίες με τις περίστυλες αυλές με τα δωρικά και ιωνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τις αίθουσες συμποσίων με τα ψηφιδωτά δάπεδα, τα μικρά οικιακά ιερά υποδεικνύουν μαι ακμάζουσα κοινωνία, οικονομικά και πολιτιστικά.
Το ανάκτορο της Πέλλας καταλαμβάνει έκταση 60.000 τ.μ. και αποτελείται από πέντε κτιριακές μονάδες. Στη μέση της πόλης βρίσκεται το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Αγοράς, σε έκταση 70.000 τ.μ., καταλαμβάνοντας δέκα οικοδομικά τετράγωνα της αρχαίας πόλης. Στην Αγορά βρίσκονταν οργανωμένα εργαστήρια κεραμικής, κοροπλαστικής και μεταλλοτεχνίας, καθώς και καταστήματα των παραγόμενων προϊόντων, τροφίμων, κρασιού κ.ά.
Υπήρχαν και δυο μεγάλα ιερά. Στο ένα λατρεύονταν η Μητέρα των Θεών και η Αφροδίτη ως προστάτιδες της πόλης και των κατοίκων της και στο άλλο ο τοπικός θεραπευτής θεός Δάρρων.
Info
- Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας βρίσκεται στο χωριό Πέλλα (40 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 10 χλμ. από τα Γιαννιτσά). Ωρες λειτουργίας 08.00 – 20.00, Δευτέρα 10.00 – 18.00 (τηλ. 2382031.160). Εισιτήριο εισόδου 3 ευρώ μεμονωμένο ή 6 ευρώ ενιαίο (μουσείο + αρχαιολογικός χώρος).
- Το νέο αρχαιολογικό μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2009, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 2010.
- Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του μουσείου, Χάρη Τσούγγαρη, έχει κατατεθεί μελέτη στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για τη δημιουργία πωλητηρίου αντιγράφων εκμαγείων, αλλά έως τη στιγμή της επίσκεψής μας στο μουσείο δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για σχετική χρηματοδότηση.

Πηγή  agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου