Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοφανή επεισόδια με «εισβολή» διαδηλωτών στο Πεντάγωνο



Πρωτοφανή επεισόδια είχαμε το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όταν απλήρωτοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισέβαλλαν στο Πεντάγωνο.
Μετά την έφοδο έγιναν δεκάδες προσαγωγές, ενώ ένταση επικράτησε και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Αίσθηση, ωστόσο προκάλεσαν τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας στο Πεντάγωνο, γεγονός για το οποίο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διέταξε έρευνα και έθεσε σε διαθεσιμότητα ανώτερο αξιωματικό.
Ένταση, επεισόδια και προσαγωγές έγιναν σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας, μεταξύ εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και δυνάμεων των ΜΑΤ...
Όλα άρχισαν όταν οι απεργοί των ναυπηγείων κατάφεραν, σπάζοντας τα ρολά, να εισβάλουν στον περίβολο του Υπουργείου, διαμαρτυρόμενοι για την εκ περιτροπής εργασία που τους έχει επιβληθεί, και ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών.
Τα ΜΑΤ, που έφθασαν με καθυστέρηση, έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να καταστείλουν τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι σκηνές που βλέπετε στους δέκτες σας.
Τις πρώτες απόπειρες να κατευνασθούν τα πνεύματα ανέλαβε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος παίρνοντας μία ντουντούκα στο χέρι επιχείρησε να συνομιλήσει με τους εργαζομένους διαβεβαιώνοντας ότι «καταλαβαίνει τη κατάσταση». Εισέπραξε τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Μάλιστα ο κ.Κουρουπλης είχε φραστικό επεισόδιο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωσταρακο.
Μετά τα επεισόδια στο Πεντάγωνο, προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ 106 άτομα και δέκα από αυτά θα οδηγηθούν την Παρασκευή στον εισαγγελέα.
Στη 1.00 η ώρα οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το Πεντάγωνο και συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές συναδέλφων τους. Η ένταση δεν έλειψε ούτε από εκεί καθώς οι συγκεντρωμένοι πέταξαν κροτίδες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.
Τη βαθειά του λύπη για τα επεισόδια εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, σημειώνονται ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί στο τι έγινε με τη φύλαξη του Πενταγώνου, αφού είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Είμαι βαθιά λυπημένος γιατί τα άκρα στην ελληνική κοινωνία δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Σε περίοδο βαθιάς κρίσης βρίσκονται τα άκρα να δείξουν ότι δεν σέβονται τίποτα και βρίσκονται βουλευτές που ενισχύουν αυτά τα άκρα στην κατάλυση κάθε θεσμού, κάθε ιερού», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. «Η κοινωνία πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση, είναι υποχρέωσή μας να απομακρύνουμε τα άκρα και οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί σαν κοινωνία γιατί το εναλλακτικό σενάριο είναι η καταστροφή», επισήμανε ο υπ. Δημόσιας Τάξης.
Ο αρχηγός της αστυνομίας διέταξε την παύση από τα καθήκοντά του, τού επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ έρευνες για την απόδοση ευθυνών διενεργεί και το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων
«Είναι προφανές ότι η υιοθέτηση ακραίων και βίαιων πρακτικών δεν βοηθά ούτε τους εργαζόμενους ούτε το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ παράλληλα δεν οδηγεί στην εξεύρεση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
«Τα σημερινά επεισόδια στο υπουργείο εθνικής άμυνας αποτελούν κορυφαίο γεγονός που δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, γιατί δείχνει και το βαθμό κρίσης της ελληνικής κοινωνίας», τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
«Η κατάληψη του πεντάγωνου από τους αγανακτισμένους εργαζόμενους χωρίς εργασία των ναυπηγιών Σκαραμαγκά δεν παραποιεί τιμή για κανέναν», επισημαίνει ο ΛΑΟΣ.
«Ο αγώνας των εργαζόμενων θα συνεχιστεί, μέχρι να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση, δεδομένου ότι με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναπαραγωγή των αδιεξόδων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα την αστυνομική βία κάνοντας λόγο για «ενέργειες που πλήττουν τη δημοκρατία και καταρρίπτουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα».
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, έτσι ώστε να αρθεί ο περιορισμός που επιβάλει η ευρωπαϊκή επιτροπή να εκτελούν τα ναυπηγία μόνο παραγγελίες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και να έχουν την δυνατότητα για στρατιωτικές ή εμπορικές παραγγελίες από τρίτες χώρες.

Πηγή  ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου