Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα



Το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο έδειξε να της αρέσει, ήταν εκείνο που προξένησε εντύπωση στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά την άφιξή της στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην παρατήρησή της ότι το γραφείο είναι «ωραίο», ο κ. Σαμαράς της απάντησε ότι είναι το γραφείο που είχε ο Κώστας Καραμανλής, όταν ήταν πρωθυπουργός. Η κυρία Μέρκελ ρώτησε επίσης που βρίσκεται το κτίριο της Βουλής και αν βρίσκεται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο και η μεγάλη διάρκεια του περίπατου της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το προεδρικό
μέγαρο, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Οι δύο ηγέτες έδειχναν ιδιαίτερα χαλαροί και φιλικοί μεταξύ τους, στέλνοντας μήνυμα συμβολικής σημασίας.

Λίγο νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αφιχθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου την υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός και αντπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου, αποτελούμενη από τους κ.κ. Αβραμόπουλο, Στουρνάρα, Στυλιανίδη και Χατζηδάκη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως, παρά το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος θεωρείται πρωθυπουργός, της απονεμήθηκαν τιμές αρχηγού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της υποδοχής της κυρίας Μέρκελ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στήθηκε εξέδρα, στην οποία ανέβηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Η πρωτοτυπία αυτή προκάλεσε συζητήσεις, διότι οι επίσημοι βρέθηκαν στο ίδιο -ή ίσως και σε ψηλότερο- επίπεδο με την ελληνική σημαία.

Η κυρία Μέρκελ είχε σύντομους διαλόγους με τον κάθε υπουργό ξεχωριστά. Ο πρώτος υπουργός, με τον οποίο χαιρετήθηκε -και μάλιστα δύο φορές-, μετά την υποδοχή από τον κ. Σαμαρά και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος της μίλησε στα αγγλικά: «Καλωσορίσατε κυρία καγκελάριε. Τι κάνει ο φίλος μου ο Γκίντο (Βεστερβέλε); Κρίμα που δεν τον φέρατε μαζί».

«Eίναι καλά» του απάντησε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Στη συνέχεια την χαιρέτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο ρώτησε: «Εσύ δεν ήσουν στο Eurogroup;». «Γύρισα, για να είμαι στη συνάντηση μαζί σας» της απάντησε στα αγγλικά ο κ. Στουρνάρας.

Έκπληξη για την καγκελάριο ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος της μίλησε στα γερμανικά, λέγοντάς της: «Καλωσορίσατε, κυρία καγκελάριε». «Βλέπω ότι μιλάτε γερμανικά» του απάντησε εκείνη.

Τέλος, στα αγγλικά της μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντάς της «καλώς ήλθατε, κυρία καγκελάριε».

Στα… ενδυματολογικά παραλειπόμενα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρατήρησαν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας δεν πρωτοτύπησε, καθώς φορούσε το ίδιο λαχανί σακάκι, που είχε φορέσει και στον αγώνα της Γερμανίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο των προημιτελικών του Euro 2012, αλλά και στην ειδική συνεδρίαση NAC με τους προσκεκλημένους Αλβανία και Κροατία, που έγινε τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο περιστατικό διαδραματίστηκε το πρωί της Τρίτης στη γερμανική πρεσβεία, όπου μετέβη ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προκειμένου να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Ο Π. Καμμένος έφτασε με μία αντιπροσωπεία του κόμματός του στη γερμανική πρεσβεία, χωρίς να συναντήσει κάποιο εμπόδιο, αφού είναι αρχηγός κόμματος.
Ωστόσο, δεν έγινε δεκτός για να παραδώσει το ψήφισμα. Έτσι, θυροκόλλησε το ψήφισμα διαμαρτυρίας και στη συνέχεια δήλωσε: "Λυπούμαστε που φαίνεται ότι είχανε εντολές να μην παραλάβουν φάκελο διαμαρτυρίας από κοινοβουλευτικό κόμμα... Έτσι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία στο γερμανικό κράτος!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου