Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Γ.Καρασμάνης "Φως στο τούνελ, αλλά να το δουν πρώτα οι πιο ευαίσθητες ομάδες των συμπατριωτών μας"



Την κατεπείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να ανακάμψει, με τον ¨επαναπατρισμό¨ των δισεκατομμυρίων ευρώ που είτε φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, είτε ¨καταχωνιάστηκαν¨ σε στρώματα και μπαούλα, καθώς επίσης να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για παραγωγικές τάξεις που τα επώδυνα μέτρα περικοπών τις οδηγούν όχι πλέον στα όρια της φτώχειας αλλά κάτω και από τα όρια της πείνας - όπως πχ οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες - υπογράμμισε ο Γιώργος Καρασμάνης  με την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013...

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε ¨σκληρό¨ τον αγώνα του Αντώνη Σαμαρά και ¨τιτάνια¨ την προσπάθεια της Κυβέρνησης, που έχουν ως αποτέλεσμα να ανακτάται η χαμένη αξιοπιστία της χώρας, πρόσθεσε δε ότι, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης και ανάπτυξης πρέπει να χτυπηθούν ριζικά ο κρατισμός, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Υπογράμμισε πάντως παράλληλα, ότι στην τελική διαμόρφωση των μέτρων, θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική της μέγιστης φροντίδας, σε ευάλωτες και ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, Σε όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους, όντας στα όρια της συνταξιοδότησης,  όπως επίσης στις φημολογούμενες περικοπές των αγροτικών συντάξεων,
Τέλος, ο Γιώργος Καρασμάνης, αναφερόμενος σε ερωτήσεις που δέχεται - όπως όλοι οι πολιτικοί -, για το τι θα πράξει όταν κληθεί να ψηφίσει για τα επικείμενα μέτρα, επανέλαβε αυτό που πολλές φορές και κατηγορηματικώς έχει δηλώσει:   Οτι η ψήφος για έναν βουλευτή είναι αποτέλεσμα δικής του απόφασης και  αποκλειστικής του ευθύνης, με απαράβατο κανόνα ότι το εθνικό συμφέρον προέχει έναντι οιουδήποτε άλλου,  είτε κομματικού, είτε πολιτικού, είτε - πολύ περισσότερο - προσωπικού.
Παρατίθεται η παρέμβαση του βουλευτή όπως καταγράφηκε στα επίσημα πρακτικά της Βουλής.

ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Πιστεύω, ότι ουδείς καλόπιστος πολίτης ή πολιτικός μπορεί να μην αναγνωρίσει το μεγάλο προσωπικό και σκληρό αγώνα που δίνει ο Πρωθυπουργός, αλλά και την τιτάνια  προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα
είναι απτά. Βλέπουμε κάτι να <<ροδίζει>>: Στην Ευρώπη να παγιώνεται ένα άλλο κλίμα, να επανακτάται η αξιοπιστία, που πιστεύω ότι μπορεί να αποτελεί βασική προϋπόθεση της όποιας επαναδιαπραγμάτευσης.
Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης, διότι όπως όλοι ξέρουμε η οικονομία και η αγορά είναι κλίμα, είναι ψυχολογία. Υπάρχει αρνητική ψυχολογία και αυτός που έχει έστω και πέντε ευρώ, δεν τα επενδύει, φοβάται, γιατί δεν ξέρει τι θα ξημερώσει αύριο. Μόνο με αυτό το νέο κλίμα εμπιστοσύνης θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που  <<φυγαδευτήκαν>> στο εξωτερικό και θα βγουν τα χρήματα που είναι καταχωνιασμένα στα μπαούλα και τα στρώματα, για να υπάρξει αυτή η πολυπόθητη ρευστότητα και να εισρεύσουν, επιτέλους, τα 31,5 δις στα ελληνικά ταμεία. Μόνο έτσι θα σταματήσουν τα λουκέτα, να κλείνουν οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να χτυπηθεί ο κρατισμός με όλες τις παραφυάδες, όπως είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά, με προεξάρχουσα την φοροδιαφυγή. Όσα Κυβερνητικά προγράμματα και αν  κάνουμε, όσα προγράμματα και αν υιοθετήσουμε, όσο ρεαλιστικά και αν είναι, θα μείνουν στα χαρτιά. Είναι  εξαιρετικά αμφίβολο, αν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία.
Κύριε Υπουργέ, σας το είπα και την προηγούμενη φορά. Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού περιστέλεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελεί καύσιμο για την επανεκκίνηση του  κινητήρα της εθνικής μας οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο <<βαλτώνει>> και
το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, τα 14 δις. Σε αυτά τα Προγράμματα ο πολλαπλασιαστής είναι 4 και 5. Με πολλαπλασιαστή 5, αντιλαμβάνεστε ότι πάμε στα 70 δις. Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους θα δημιουργηθούν; Πόσα σημαντικά ποσά ΦΠΑ θα καταβληθούν; Πόσος φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί; Πόσες ασφαλιστικές εισφορές θα εισπραχθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία; Μόνο με ανάπτυξη μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά, γιατί όπως ξέρετε στην οικονομία η υπερφορολόγηση <<σκοτώνει>> την εμπορική κίνηση, συρρικνώνει την οικονομία.
Αυτό το διάστημα η αγωνία του κόσμου κορυφώνεται, <<χτυπάει κόκκινο>> από την φημολογούμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και την αύξηση των ενσήμων από 4.5000 σε 6.000. Είναι πολλοί αυτοί που έχουν χάσει τις δουλειές τους και είναι άνεργοι αλλά και αυτοί που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους και από τα ελάχιστα χρήματα που έχουν στην άκρη, ή ακόμη δανείζονται από φίλους και συγγενείς, πληρώνουν μόνοι τους τις ασφαλιστικές εισφορές, όντας βέβαιοι ότι σε ένα-δύο χρόνια θα θεμελιώσουν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης.
Τώρα , καταλαμβάνονται από απόγνωση, φοβούμενοι ότι αυτή η οικονομική τους <<αιμορραγία>> θα παραταθεί, ακόμη, για δύο χρόνια. Και η παράταση αυτή δεν αφορά μόνο αυτούς που είναι στα 65 έτη, αλλά αφορά και τα ενδιάμεσα έτη ηλικίας, με βάση τα οποία συνταξιοδοτούνται οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.  Πριν από λίγο καιρό, ο ν. 3863 με το άρθρο 10 είχε αυξήσει τα όρια ηλικίας. Δείτε το αυτό
το θέμα.
Θέλω να εστιάσω το ενδιαφέρον μου στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας,λέγοντας πως σε περίπτωση που στις συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις που επίκεινται, συμπεριληφθεί και η μείωση των  υντάξεων του ΟΓΑ, που μέχρι τώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν για λόγο για περικοπή της μηνιαίας σύνταξης κατά 30 ευρώ, καθώς και για την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης, δηλαδή του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας, τότε αθροιστικά η αγροτική σύνταξη θα περικοπεί κατά 21,5%. Αυτό σημαίνει ότι οι απόμαχοι της υπαίθρου που σήμερα λαμβάνουν τη χαμηλότερη σύνταξη στη χώρα μας, δεν πέφτουν μόνο κάτω από τα όρια της φτώχεια,
αλλά πέφτουν κάτω από τα όρια της πείνας. Να το δείτε αυτό το θέμα, γιατί το δημοσιονομικό όφελος δεν είναι και τόσο μεγάλο.
Μιας και αναφέρθηκα στο πετρέλαιο θέρμανσης,  θέλω να σας επισημάνω, πως η εξίσωση στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και οι πληροφορίες περί αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα επιβαρύνουν περαιτέρω το κόστος  παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, σε σχέση με ότι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και την αύξηση των εφοδίων, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, και με τη επαπειλούμενη μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και τη μείωση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, θα δημιουργηθεί ένα ζοφερό τοπίο στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και περιορίζοντας αισθητά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει ως πρωταρχικό μέλημα την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, γιατί είναι ο μοναδικός τομέας που παράγει και είναι ένα τομέας που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας. Είμαι βέβαιος, ότι θα βρείτε εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα, με προεξάρχουσα την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή. Είμαι ικανοποιημένος, γιατί γνωρίζω ότι η Κυβέρνηση εκπονεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, που θα δούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επειδή ακούω κάθε τόσο και λιγάκι να μας ρωτούν τι θα ψηφίσουμε, εκείνο που θέλω να επισημάνω, είναι ότι η ψήφος μας θα είναι αποτέλεσμα δικής μας απόφασης και αποκλειστικής μας ευθύνης. Είναι γνωστό ότι το εθνικό συμφέρον πάντα μπαίνει πάνω από το κομματικό, το προσωπικό και το πολιτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου