Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Το ΠΑΜΕ στην 48ωρη απεργία σε Έδεσσα και Γιαννιτσά



Ξανά στους δρόμους αγωνιστικά βρέθηκε το ΠΑΜΕ Ν.Πέλλας τη πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας με συγκεντρώσεις και πορείες στην Έδεσσα & τα Γιαννιτσά.
      Διατράνωσε δυναμικά την αντίδραση των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων στο νέο Μνημόνιο και τα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που συζητιούνται τη Τετάρτη στη Βουλή.

        Στα Γιαννιτσά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Πλατεία ΕΠΟΝ στον Πεζόδρομο με συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών, νεολαίας, συνταξιούχων. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία εργαζομένων από τα Σ/Μ Αρβανιτίδη με δικό τους πανό ...

      Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Παυλίδου Κάκια , από τη Γραμματεία Ν.Πέλλας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γιώγας Παναγιώτης, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ( Ο.Γ.Ε.) στο Ν.Πέλλας Ευσταθιάδου Αγγέλα.

      Κεντρικός ομιλητής από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ν.Πέλλας ήταν ο Χατζηματθαίου Δημήτρης, που τόνισε ανάμεσα στ’άλλα :
      «Το επαίσχυντο πακέτο των μέτρων βρίσκεται ήδη στη Βουλή και η επιχείρηση υποταγής των εργαζομένων κορυφώνεται. Κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, παραπληροφόρηση, εκφοβισμός, τρομοκράτηση και ανοιχτή κοροϊδία είναι εδώ και καιρό στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας.
      Μέσα από τα κανάλια του κράτους τους και των μεγαλοκαπιταλιστών, καλοταϊσμένοι δημοσιογραφικοί παπαγάλοι, δημοσιολόγοι, αμπελοφιλόσοφοι και διανοούμενοι, θλιβεροί όλοι τους απολογητές της βαρβαρότητας του καπιταλισμού πασχίζουν να αλυσοδέσουν το λαό.
     Θαρρούν πως θα τα καταφέρουν με τα κουκιά τους στη Βουλή. Είναι μακριά νυχτωμένοι! Τίποτα δεν τέλειωσε, τίποτα δεν τελειώνει σήμερα και αύριο! Την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς! Εμείς θα τους ανατρέψουμε! Γιατί εμείς η εργατιά και ο λαός έχουμε το δίκιο και τη δύναμη!
     Δεν υπάρχει περιθώριο φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης μέσα στην ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία. Όσοι τα λένε αυτά ,λένε χοντρά ψέματα ,είναι επικίνδυνοι. Δεν πρέπει να ματώσει άλλο ο λαός διαλέγοντας έναν τάχα καλύτερο διαπραγματευτή και διαχειριστή του συστήματος που σαπίζει.
    Νέα διαπραγμάτευση - όπως και να λέγεται αριστερή ή άλλη - στις σημερινές συνθήκες σημαίνει νέα μνημόνια, νέα μέτρα ,διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των δανειστών.Η αλήθεια είναι ότι όσο παραμένουμε μέσα στην ΕΕ ,όσο αναγνωρίζουμε το χρέος ,όσο δηλ. αποδε-χόμαστε τη βάση αυτής της πολιτικής δε θα μπορούμε να αποτρέπουμε τα μέτρα της εξαθλίωσης.
   Δεν υπάρχει ζωή για το λαό, δεν υπάρχει προοπτική όσο υπάρχουν τα μονοπώλια και η εξουσία τους! Η κρίση τους να γίνει ο τάφος τους! Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό!
   Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς τους. Ξέρουμε καλά ότι δεν είναι ανί-κητοι! Μπορεί το κράτος των μονοπωλίων να φαίνεται ισχυρό ,αλλά τη μάχη την κερδίζει στο τέλος ο πιο οργανωμένος, ο πιο πειθαρχημένος ,αυτός που ξέρει για ποιο λόγο αγωνίζεται και πού πρέπει να σημαδέψει. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τελικά μια συνειδητοποιημένη εργατική τάξη κι έναν αποφασισμένο λαό!
    Η δική μας ευθύνη, το δικό μας χρέος είναι ο μαχητικός οργανωμένος αγώνας ,η περηφάνια και η πίστη ότι θα νικήσουμε! Γιατί εμείς είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία ,εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς παράγουμε τον πλούτο! Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες,τίμιοι βιοπαλαιστές , ψηλά του αγώνα μας τη σημαία! Εμείς να πάρουμε πρέπει την εξουσία!», κατέληξε στην ομιλία του ο Δημήτρης Χατζηματθαίου .
      Η μαχητική πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης βρέθηκε και έξω από τα Σ/Μ Αρβανιτίδη. Στη πορεία οι συμμετέχοντες βροντοφώναξαν συνθήματα ενάντια στο Μνημόνιο, τις δανειακές συμβάσεις και τα βάρβαρα μέτρα που αξιώνει η τρόϊκα και ψηφίζει η συγκυβέρνηση :   «ΔΝΤ & τρόϊκα φύγετε από’δω – τα μέτρα σας και δρόμο στον αγύριστο», «Τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία-Έξω από της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία», « Όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία – τη κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», κ.ά.

   Στην Έδεσσα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στους «Μ.Καταρράκτες» .
         Ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση ( ΠΑΣΥ ) από τον Καραβίτη Σίμο, που επεσήμανε τα νέα σκληρότερα και αγριότερα μέτρα που θα εξοντώνουν χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίους αγρότες και προωθούνται ταχύτατα (  Μείωση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, με κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα - επίδομα καλοκαιριού),Φορολόγηση των χωραφιών, Άνοιγμα φορολογικών βιβλίων εσόδων - εξόδων, Μεγάλη αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ για την Υγεία, Μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από 11% στο 6 %, Μείωση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου, Η μείωση του αφορολόγη-του από τα 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ, Οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, Το βαρύ τίμημα για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων, για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων,  κ.ά. ) .
      «Με τις σημαίες τις ΠΑΣΥ, δίνουμε αγωνιστικό παρόν μαζικά, δυναμικά στις απεργιακές κινη-τοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχο-λούμενους των πόλεων, μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, νέους των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στήνουμε μπλόκο για να μην περάσουν τα νέα μέτρα σφαγιασμού του λαού. Ορθώ-νουμε ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής – αντιαγροτι-κής πολιτικής και των κάθε λογής διαχειριστών και υποστηρικτών της.
       Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη ενάντια σε αυτούς που λεηλατούν το πενιχρό εισόδημά μας και κλέβουν τον μόχθο μας ! ».

         Κεντρικός ομιλητής από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ν.Πέλλας ήταν ο Τραπεζανίδης Γιώργος, μέλος του Δ.Σ. της Α’ΕΛΜΕ.
        Στην ομιλία του τόνισε : «Τα μέτρα που βρίσκονται στη Βουλή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Συνεχίζουν τα μέτρα που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου , μονοκομ-ματικές ή και συνεργασίας , όχι μόνο σε συνθήκες κρίσης αλλά και σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η στρατηγική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια είναι πανταχού παρούσα, αυτή καθοδηγεί και κανοναρχεί την επίθεση ενάντια στα όποια εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις απέμειναν. Όλα όσα αφορούν τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις, το χρόνο εργασίας και τις διευθετήσεις του ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 90 για να απαλλαγεί το κεφάλαιο και το αστικό κράτος από την ευθύνη της ασφάλισης και της σύνταξης των εργαζομένων, για να πέσει στα τάρταρα η τιμή της εργατικής δύναμης και να γίνουν οι εργατικές κατακτήσεις η καύσιμη ύλη για τα καπιταλιστικά κέρδη. Κι αυτό γίνεται παντού σε όλη την ΕΕ, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.
Απ' όπου κι αν πιάσει κανείς το νήμα των μέτρων που τώρα προωθούνται, θα καταλήξει στη στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου που υπηρετεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη».

         Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Έδεσσας, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα : «Η κρίση και το χρέος δεν είναι του λαού - Τα έφεραν τα κέρδη του καπιταλισμού», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά - Γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Εργάτες, Αγρότες, ΕΒΕ & Μαθητές – Με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου