Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Γ.Καρασμάνης: “Η αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας ¨δείχνει¨ το δρόμο για τη δημοσιονομική εξυγίανση”



Η αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με κρυστάλλινες διαδικασίες – σε υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής βούλησης – μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των εσόδων και την πολυπόθητη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους… Σε σημείο, που θα μπορεί να μπει επιτέλους τέλος στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις καταργήσεις επιδομάτων και στα χαράτσια που έχουν κυριολεκτικά εξουθενώσει την ελληνική κοινωνία.
Αυτό τόνισε ο Γιώργος Καρασμάνης με παρέμβασή του επί της πρότασης Νόμου του ΚΚΕ με την οποία μεταξύ άλλων ζητεί και την κατάργηση του Ταμείου αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)...

Ο βουλευτής μάλιστα, εξέφρασε την εύλογη απορία του για το πώς εξηγείται, συνάδελφοι που τον Ιούλιο του 2011 ψήφισαν  τον Ν 3986 με τον οποίο δημιουργείται το παραπάνω Ταμείο, σήμερα, 15 μήνες μετά να ζητούν την… κατάργησή του!!
 Παρατίθενται τα επίσημα πρακτικά από την ομιλία Καρασμάνη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Διαβάζοντας την πρόταση του Κ.Κ.Ε., διαπιστώνεις αυτή τη διαχρονική συνέπεια που μέχρι τώρα διακρίνεται το Κόμμα αυτό. Άσχετα εάν εμείς διαφωνούμε με τη φιλοσοφία του, την πρακτική του, την ιδεολογία του, γιατί γνωρίζοντας ότι πίσω από το κόκκινο παράδεισο κρύβεται εξαθλίωση και δυστυχία. Όμως, μεταξύ αυτών που προτείνει για κατάργηση, προτείνει και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, του ταμείου αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου. Αυτό πιστεύει, αυτό προτείνει, συνεπέστατο και σε αυτό.
 Όμως, δεν μπορώ να μην στηλιτεύσω τη συμπεριφορά ορισμένων συναδέλφων οι οποίοι ψήφισαν το νόμο 39 86 τον Ιούλιο του 2011, με το οποίον δημιουργείται το ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου με κορυφαίο άρθρο το διαβάζω αυτολεξεί « …τα περιουσιακά στοιχεία περιέχονται στο ταμείο κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή και το δημόσιο απεκδύεται κάθε δικαιώματος του επί αυτών, από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.» Είναι το άρθρο, η φιλοσοφία αυτού του νόμου.
Ενάμιση χρόνο μετά, οι συνάδελφοι αυτοί που ψήφισαν την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ, τώρα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα, φοράνε δηλαδή την λεοντή του προστάτη της δημόσιας περιουσίας. Ποτέ ψήφισαν σωστά; Τότε ή τώρα; Πότε λέγανε την αλήθεια; Τότε ή τώρα; Στην πολιτική όπως ξέρετε, κύριε Πρόεδρε άγνοια δεν υπάρχει, ούτε φυσικά και δικαιολογία. Αν την  επικαλεστείς τότε οφείλεις τουλάχιστον να ζητήσεις συγνώμη και τέτοιο πράγμα δεν είδαμε. Η Κυβέρνηση, που προήλθε από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και πήρε τη λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από την οικονομική αυτή κρίση, ορθώς έχει βάλει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, όταν γνωρίζουμε ότι έχουν κατατεθεί στατιστικά στοιχεία ότι ένα από τα τρία ακίνητα είναι καταπατημένο και η πλειονότητα των υπολοίπων είναι να ανεκμετάλλευτα.
Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε με ταχύτητα δορυφόρων στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά κάτω από άπλετο φως, κάτω από διαφανείς διαδικασίες και κάτω από δικλίδες ασφαλείας, γιατί κακά τα ψέματα γνωρίζουμε ότι κοράκια υπάρχουν πάντοτε σε όλες τις εποχές και διεισδύουν σε όλες τις καταστάσεις. Ειλικρινά, για μένα είναι επιεικώς εξοργιστικό   το γεγονός ότι την προηγούμενη τριετία, αυτή τη μεγάλη ευκαιρία της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν την εκμεταλλευτήκαμε για να τονώσουμε τα δημόσια έσοδα, να μειώσουμε το δημόσιο χρέος.
Απεναντίας τι έγινε; Επεβλήθησαν δυσβάσταχτα χαράτσια, φόροι και μάλιστα περικοπές σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε χαμηλόμισθους, στις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις. Η Κυβέρνηση έχει βάλει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση αυτής της δημόσιας περιουσίας και πιστεύω ότι θα προέλθουν πολύ σημαντικά οφέλη.
Από την άλλη πλευρά, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στην πολιτική μάγοι και θαυματοποιοί δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Για μένα όμως που έχω μεγαλώσει στην ελεύθερη αγορά, έχω δουλέψει όλα μου τα χρόνια στην ελεύθερη αγορά, γνωρίζω την πιάτσα, υπάρχει μια συνταγή: Λιγότερο κράτος, λιγότερο βάρος στον ιδιωτικό τομέα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά και πλούτο. Και ο πλούτος φυσικά αυτός πρέπει να διανέμεται κατά τον δικαιότερο τρόπο.
Η Κυβέρνηση κάνει αυτή την προσπάθεια να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, η οποία φυσικά δεν κατακτάται έτσι άμεσα, χρειάζεται κόπο και χρόνο και κυρίως να δημιουργήσει ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης, να αλλάξει η ψυχολογία του ελληνικού λαού. Να δημιουργήσει δηλαδή αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης, την πολιτική σταθερότητα, να σταματήσουν οι φωνές και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
 Και σ' αυτό το σημείο, μέχρι στιγμής, στους τέσσερις μήνες, η Κυβέρνηση τα πάει καλά, κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Αυτό είναι το βασικότερο που πρέπει να πετύχουμε για να δημιουργήσουμε, επαναλαμβάνω, το κλίμα εμπιστοσύνης.
Μόνο έτσι θα ξαναγυρίσουνε οι καταθέσεις, οι οποίες έχουν φύγει στο εξωτερικό αλλά και αυτές οι οποίες είναι κρυμμένες στα στρώματα και στα σεντούκια. Και κυρίως να διαγράψουμε από το ελληνικό λεξιλόγιο δύο λέξεις, τις χρεοκοπία και δραχμή. Τη δραχμή να την αφήσουμε στο μουσείο των αναμνήσεων μας και την δε λέξη εκλογές να την ξαναθυμηθούμε μετά από δύο χρόνια, στις εκλογές τις δημοτικές και στις ευρωεκλογές.
Μόνο έτσι θα μπορέσει να δημιουργηθεί αυτή η πολυπόθητη ρευστότητα για να σταματήσουν τα λουκέτα στην αγορά, γιατί αν δεν το πετύχουμε αυτό, φοβάμαι πολύ ότι μετά από λίγους μήνες θα ψάχνουμε για νέα Κυβέρνηση κύριε Πρόεδρε. Άρα λοιπόν, η Κυβέρνηση ορθά ακολουθεί αυτή τη στρατηγική της επανάκτησης της αξιοπιστίας και τη δημιουργία του κλίματος εμπιστοσύνης και κυρίως της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας κάτω από διαφανείς, επαναλαμβάνω, διαδικασίες, κάτω από άπλετο φως, κάτω από δικλίδες ασφαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου