Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Εκδήλωση ΚΚΕ στα Γιαννιτσά με θέμα “Οι δωσίλογοι της κατοχής και ο σύγχρονος φασισμός»



Στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα «Μαντάτο» του Φιλίππειου Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση-Διάλεξη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πέλλας του ΚΚΕ με θέμα « Οι δωσίλογοι της κατοχής και ο σύγχρονος φασισμός ».
Το θέμα παρουσίασε με ξεχωριστή πληρότητα ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστο-τέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μαργαρίτης Γιώργος.
Μίλησε, τόσο για το ρόλο του δωσίλογων- συνεργατών των ναζιστών Γερμανών κατακτητών στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, όσο και για την καλλιέργεια φασιστικών αντιλήψεων & πρακτικών στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης...

Στην ομιλία του ο Μαργαρίτης Γιώργος παρουσίασε την ιστορική πραγματικότητα του δωσι-λογισμού σε όλη τη χώρα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής ( Ταγματασφαλίτες, Ομάδες Χ, κλπ.), με ιδιαίτερη αναφορά στις ομάδες της ΠΑΟ με αρχηγό τον Πούλιο, που έδρασαν στα Γιαννιτσά και το Νομό Πέλλας. Ξεχωριστή αναφορά έγινε για το προδοτικό τους ρόλο στα γεγονότα της εκτέλεσης των 120 ανδρών στα Γιαννιτσά στις 14 Σεπτέμβρη του 1944 και τη ταφή τους στον Ομαδικό Τάφο των Γιαννιτσών σαν αντίποινα στην πα-τριωτική αντιστασιακή δράση του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Πάϊκο και ολόκληρη τη Πέλλα.
Ο σύγχρονος φασισμός, που είναι γέννημα-θρέμα του καπιταλιστικού συστήματος και φου-ντώνει στις συνθήκες όξυνσης για τα λαϊκά στρώματα των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομι-κής κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο από τον οργανωμένο λαό στους χώρους δου-λειάς και τις γειτονιές, χωρίς «μικροκομματικού συμφέροντος αποπροσανατολιστικά μέτωπα», το-νισε ο Καθηγητής του ΑΠΘ Μαργαρίτης Γιώργος. Ξεκαθάρισε, απαντώντας και σε σχετικά ερωτήμα-τα που του τέθηκαν από τους ακροατές, την ανάγκη συνολικού αντιπαλέματος του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος με τα Μνημόνια & τις Τρόϊκες και την ίδια την ΕΕ και όχι απομονώνο-ντας & επικεντρώνοντας στη δράση κάποιων ακραίων ομάδων , όπως η Χρυσή Αυγή.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου