Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Γ. Καρασμάνης : Το θέμα αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών δεν έληξε !



Για τους δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν σημαντικές ζημιές, μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή, από το πράσινο σκουλήκι το καλοκαίρι του 2010, το θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει. Ούτε η απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού προγράμματος ΠΣΕΑ, ούτε η αποδοχή της απόφασης της Κομισιόν, μπορεί να στερήσει από τους βαμβακοπαραγωγούς τη δικαιούμενη αποζημίωσή τους...

    Το ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου καλλιέργησε φρούδες ελπίδες στους βαμβακοπαραγωγούς για τη χορήγηση αποζημιώσεων-ενισχύσεων μέσω ΠΣΕΑ είναι γνωστό στους πάντες, μετά και τις επανειλημμένες ερωτήσεις και επερωτήσεις που κατέθετα συνεχώς τόσο εγώ, όσο και άλλοι συνάδελφοι βουλευτές στη Βουλή και τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβην για την ερμαφρόδιτη αντιμετώπιση του θέματος και την καθυστερημένη σύνταξη του σχετικού προγράμματος, κυριολεκτικά «στο πόδι».
    Κανείς σήμερα από εκείνους που εξήγγειλαν, συνέταξαν και είχαν υποχρέωση να υποστηρίξουν το εν λόγω πρόγραμμα ΠΣΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν δικαιούται να «κλαίει στο μνήμα του προγράμματος». Ούτε η καταστραμμένη σοδειά του 2010 μπορεί να αναπληρωθεί μόνο με τη σύσταση ομάδων εργασίας, υποβολές προτάσεων και μελετών και υποσχέσεις να μην «συμβεί ξανά το κακό στο μέλλον». Οι 32.463 πληγέντες - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ - βαμβακοπαραγωγοί, που καρτερικά περιμένουν εδώ και δυόμιση χρόνια, πρέπει επιτέλους να αποζημιωθούν και να μην αρκεστούν στα «ψίχουλα» που τους δόθηκαν για ζημιές από βροχοπτώσεις και τα οποία δεν δόθηκαν σε όλους.
    Με δεδομένο α) το ίδιο το σκεπτικό της απόφασης απόρριψης του Προγράμματος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί «δυσδιάκριτης ζημιάς» και β) ότι ο ΕΛΓΑ διαθέτει εξατομικευμένα τα στοιχεία της συνολικής ζημιάς του κάθε βαμβακοπαραγωγού για το έτος 2010, πιστεύω ακράδαντα πως, ακόμα και τώρα υπάρχουν δυνατότητες για τη χορήγηση αποζημιώσεων, με εναλλακτικές, ενδεχομένως, μορφές. Φθάνει, φυσικά, να υπάρχει πολιτική βούληση και θέληση και αποφασιστικότητα. Επειδή, τόσο για τους βαμβακοπαραγωγούς, όσο και για εμένα προσωπικά το θέμα δεν έχει κλείσει, δεσμεύομαι να το επαναφέρω στη Βουλή και να ζητήσω καθαρές κουβέντες και εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου