Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Διχάζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές



Θύελλα αντιδράσεων από τον εμπορικό κόσμο αλλά και από τα κόμματα έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να θεσμοθετήσει την ελεύθερη λειτουργία των μικρών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέλαβε σήμερα την υπεράσπιση του μέτρου, επιμένοντας στην εφαρμογή του προκειμένου να γίνει η ελληνική αγορά «πιο σύγχρονη, πιο ευρωπαϊκή και πιο φιλική στους καταναλωτές»...

Σε ομιλία του στο 12ο Διεθνές Venture Capital & Private Equity Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά δεν θα επιτρέψει σε όσους φοβούνται το καινούργιο, συχνά χωρίς κανένα λόγο, να κρατήσουν την Ελλάδα στο παρελθόν.
«Γίνεται μια τομή με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία. Δίνουμε τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να δουλέψουν περισσότερο και στις μικρότερες ακόμα πιο πολύ. Δίνουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές, Έλληνες και τουρίστες, να κάνουν ελεύθερα τις αγορές τους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παρόλ' αυτά, το ΠΑΣΟΚ φέρεται να μην συμφωνεί με την «οριζόντια» εφαρμογή του μέτρου. Την αντίθεσή του στις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις αυτές δεν θα κινήσουν την αγορά.
«Δεν θα πέσουν οι τιμές, αν αυξηθούν οι μέρες εκπτώσεων», επισήμανε ο κ. Μωραΐτης σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που δεν απαντούν στις ανάγκες της αγοράς.
Αλλά και η ΔΗΜΑΡ αντέδρασε έντονα στη ρύθμιση. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη τονίζει ότι «η επανάληψη της συνήθους πρακτικής των υπουργών με ευθύνη για το εμπόριο, κάθε παραμονή Χριστουγέννων να θέτουν το ζήτημα της για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων "52 Κυριακές το χρόνο" δεν βοηθάει το εμπόριο, τον εμπορικό κόσμο και τους εργαζόμενους, ούτε προσφέρει τίποτα στους καταναλωτές. Δε βοηθάει προφανώς ούτε την εικόνα της κυβέρνησης».
Οι αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης προκάλεσαν την αντίδραση και του ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «δόλια μέσα» και για «ξεδιάντροπο εμπαιγμό» των μικρών καταστηματαρχών, ενώ σημειώνει ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αυξήσει την ανεργία στο χώρο του εμπορίου.
ην αντίθεσή του με την εργασία τις Κυριακές εξέφρασε, εξάλλου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. «Ασχολούμαστε όλο με αριθμούς και ξεχνάμε την ψυχή μας. Πότε οι έμποροι θα δουν τα παιδιά τους, πότε θα δουν τις οικογένειές τους, πότε θα ξεκουραστούν και θα πάρουν δύναμη;» αναρωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος.
«Οχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές λέει και το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, κάνοντας λόγο για χαριστική βολή στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
«Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι στην πραγματικότητα δεν θα αυξήσει τον ανύπαρκτο τζίρο των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, αλλά θα τον αναδιανέμει προς όφελος των επιχειρήσεων που έχουν ρευστότητα και μπορούν να καλύψουν το λειτουργικό κόστος κατά τη λειτουργία τους την Κυριακή».
Το Επαγγελματικό επιμελητήριο μιλά για εξοντωτική απόφαση και προσθέτει ότι τα χιλιάδες «λουκέτα» στην αγορά πέρυσι και φέτος δεν οφείλονται στη μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά στη δραματική μείωση του τζίρου τους τις καθημερινές.

Πηγή  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου