Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Γ.Καρασμάνης: «Επιτακτική ανάγκη η παραμονή του Τμήματος Πανεπιστημίου στην Έδεσσα»



Επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απηύθυνε ο Γιώργος Καρασμάνης με αφορμή τη σημερινή (Παρασκευή 14/12/2012) σύσκεψη για το ζήτημα του Τμήματος του Πανεπιστημίου στην Έδεσσα.
Ο βουλευτής εξηγεί τους αντικειμενικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένο το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Έδεσσας, να συνεχίσει να λειτουργεί.
Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής:..


14/12/2012
Κύριε Πρύτανη
        Έλαβα πολύ καθυστερημένα την ενημέρωση - πρόσκληση για την σύσκεψη με τους φορείς του Νομού Πέλλας και, λυπάμαι που, λόγω ιδιαίτερα σοβαρών προγραμματισμένων από καιρό υποχρεώσεων στην Αθήνα, δεν μπορώ να συμμετάσχω. Επιτρέψτε μου όμως, να προσθέσω για ακόμη μια φορά τη φωνή μου στην καθολική απαίτηση - όπως την εκφράζουν στο σύνολό τους οι φορείς του Νομού - να παραμείνει στην Έδεσσα το Τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
        Σ΄ αυτό το αίτημά μας, συνηγορεί το γεγονός ότι: Είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα που λειτουργεί άψογα από το 2004, χωρίς να επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, διαθέτει ολοκληρωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, εξασφαλισμένη σίτιση καθώς και διάθεση για ανάληψη όλων των λειτουργικών δαπανών από τον Δήμο Εδεσσαίων, σύμφωνα με ειλημμένη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
        Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη δεν επαρκούν, προφανώς θα απαιτηθεί μετεγκατάσταση Τμημάτων, συνεπώς θα είναι και πρακτικά  παράλογη μια απόφαση για μεταφορά - κατάργηση του Τμήματος της Έδεσσας, η οποία απέχει μόλις 45 λεπτά από την Συμπρωτεύουσα.
         Να σας ενημερώσω κύριε Πρύτανη ότι, το προαναφερθέν ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Εδεσσαίων της 22ας Νοεμβρίου 2912, το κατέθεσα αυθημερόν στη Βουλή και έλαβα απάντηση από το Υπουργό Παιδείας, η οποία αναφέρει ότι: Ο εξορθολογισμός του Χάρτη της Εκπαίδευσης, θα γίνει όχι μόνον με ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια που αφορούν στην κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας.
        Αυτά τα κριτήρια ακριβώς, εκτιμώ ότι θα πρέπει να βαρύνουν στην τελική απόφαση.
        Δεν μπαίνω, κύριε Πρύτανη, στη ¨λογική¨ του ¨γιατί¨ και ¨πώς¨ σε όμορους Νομούς λειτουργούν τόσα Τμήματα μέχρι και Μεταπτυχιακό. Καλώς, κάλλιστα υπάρχουν και λειτουργούν. Το αίτημά μας, δεν έχει να κάνει ούτε με ¨τοπικιστικό¨ ανταγωνισμό, ούτε – πολύ περισσότερο - με φθόνο.
        Μοναδικό κίνητρο και ενδιαφέρον μας είναι, να παραμείνει το Τμήμα της Έδεσσας που, πέραν των όσων προανέφερα, συμβάλλει καθοριστικά και σε καιρούς δύσκολους, στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου