Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Στα αζήτητα έμεινε το επίδομα θέρμανσης



Στα αζήτητα παραμένει το επίδομα θέρμανσης τόσο εξαιτίας της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης του πανάκριβου πλέον καυσίμου όσο και εξαιτίας της άγνοιας των καταναλωτών για τα κριτήρια και τις διαδικασίες χορήγησής του.
Ενδεικτικά της μέχρι σήμερα αποτυχίας του μέτρου είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κατά τη διάρκεια του 2012 η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προχώρησε στην πίστωση επιδομάτων ύψους μόλις 7 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όταν στην άκρη είχαν μπει στον προϋπολογισμό γι' αυτόν τον σκοπό 80 εκατ. ευρώ.
Και τον πρώτο μήνα του 2013 η εικόνα δεν είναι καλύτερη...
Συνολικά στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί για το σύνολο του έτους κονδύλι 270 εκατ. ευρώ, αλλά οι μέχρι σήμερα επιστροφές φόρου είναι μόλις 15 εκατ. ευρώ.
Η βουτιά της κατανάλωσης έως και κατά 70% σε σχέση με πέρυσι, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 60 στα 330 ευρώ και το άλμα της τιμής από τα 90 λεπτά το λίτρο έως και στα 1,40 ευρώ, είναι η μία βασική αιτία. Η άλλη όμως φαίνεται να είναι η άγνοια των καταναλωτών, η οποία οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στο να κάνει κάτι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά στα χρονικά ενημερώνει τους φορολογουμένους με ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο όχι ότι χρωστούν λεφτά στην Εφορία, αλλά ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου.
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, η οποία «παντρεύει» τα στοιχεία που υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι πρατηριούχοι για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης με τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος πετρελαίου από τους καταναλωτές και τα κριτήρια χορήγησής του, διαπίστωσε ότι υπήρχαν 140.000 καταναλωτές οι οποίοι αφενός αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης, αφετέρου πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουν επιστροφή φόρου. Δεν είχαν κάνει όμως την παραμικρή κίνηση για να το εισπράξουν. Η ΓΓΠΣ έστειλε σε 115.000 από αυτούς, για τους οποίους είχε στη διάθεσή της διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ηλεκτρονικές επιστολές με τις οποίες τους καλεί να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών διαφημίζουν με σποτ στο ραδιόφωνο ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης προκειμένου να τονώσουν την κατανάλωση.
Οι οκτώ στους 10 δικαιούχοι. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ανέρχεται σε 28 λεπτά το λίτρο, το δικαιούνται οκτώ στους 10 φορολογουμένους. Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος είναι τα εξής:
n Εισόδημα. 25.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 35.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
n Ακίνητη περιουσία. Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.
n Επιφάνεια. Το πλαφόν τίθεται στα 120 τ.μ. πρώτης κατοικίας, χωρίς να σημαίνει ότι φορολογούμενος με σπίτι 130 τ.μ., για παράδειγμα, θα εξαιρείται από την επιστροφή. Θα δικαιούται επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που απαιτείται για το τμήμα των 120 τ.μ. εφόσον καλύπτει και τα υπόλοιπα κριτήρια.
n Τεκμήρια. Εξαιρούνται από τις επιστροφές όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτελούν τεκμήρια.
n Μέγιστη κατανάλωση. Εφόσον πληρούνται τα προαναφερθέντα κριτήρια, η επιστροφή φόρου προσδιορίζεται με βάση μέγιστη κατανάλωση 5 έως 25 λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ανάλογα με την περιοχή (Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, νησιά κ.λπ.).

Πώς γίνεται η επιστροφή. Για την επιστροφή φόρου οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (HYPERLINK «http: //www.gsis.gr» www. gsis.gr), στην εφαρμογή «Επίδομα Θέρμανσης» στην πρώτη σελίδα. Η είσοδος στην υπηρεσία μπορεί να γίνει με τους κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet για πιστοποιημένους χρήστες. Οσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας ως όνομα χρήστη τον ΑΦΜ τους και ως κωδικό πρόσβασης τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκ των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των τελευταίων πέντε ετών.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου