Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε ο Ν. Ντερτιλής, ο τελευταίος Χουντικός που ήταν φυλακισμένος



Αμετανόητος και σκληρός μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Νικόλαος Ντερτιλής, ο τελευταίος χουντικός ισοβίτης, άφησε την τελευταία του πνοή στον «Ερυθρό Σταυρό» έπειτα από εγκεφαλικό και από ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη πρόσφατα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό είχε πεθάνει και ο γιος του και ο Ντερτιλής αρνήθηκε να ζητήσει άδεια για να πάει στην κηδεία του, κρατώντας μέχρι το τέλος την άποψη ότι δε μπορεί να ζητήσει χάρη από το κράτος και μη αποδεχόμενος την καταδίκη του από τα δικαστήρια...

Ολα αυτά τα χρόνια δε ζήτησε ποτέ ούτε άδεια, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας ή λόγω γήρατος.
Ήταν από τους πλέον αμετανόητους της επτάχρονης δικτατορίας και είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη, έξω από το Πολυτεχνείο το μεσημέρι της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973. Είχε καταδικαστεί έπειτα από την μαρτυρία του οδηγού του.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρώην στρατηγός σε επιστολή του ανέφερε πως θα έβγαινε από τη φυλακή, εφόσον: «αιτήση συγνώμη από εμέ επισήμως η ελληνική πολιτεία δια το διαπραχθέν έγκλημα κατ' εμού, όπερ απετέλεσε την μεγαλυτέραν ηθικήν, νομικήν και πολιτικήν ατιμίαν όλων των εποχών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Εν περιπτώσει μη παροχής ταύτης. Θα αποθάνω εντός των φυλακών εκπληρών αποστολήν ου μόνον ως Στρατιώτης, αλλά και ως Επαναστάτης εν τη πράξει».
Δύο μήνες πριν, την αποφυλάκιση του χουντικού Νικόλαου Ντερτιλή ζητά ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης επικαλούμενος τα «ανθρωπιστικά ιδεώδη της δημοκρατίας». Ο κ. Κασιδιάρης με ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη αποκαλεί τον κ. Ντερτιλή «Στρατηγό», «παρασημοφορημένο αξιωματικό» και ζητά την πολιτική ηγεσία να κάνει «ότι έπραξαν άλλα κράτη σε ανάλογες περιπτώσεις».
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου