Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

13 πρόσφατα ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις!




Με αφορμή το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ξεκινά αυτή τη βδομάδα, θυμηθήκαμε μια ντουζίνα πρόσφατων ντοκιμαντέρ που λατρέψαμε για διάφορους λόγους: Είτε το θέμα τους,  είτε η προσέγγισή τους,  είτε η κινηματογράφισή τους, κάτι σε αυτά μας έκανε να τα ξεχωρίσουμε από όλα τα υπόλοιπα, και να τα θυμόμαστε ακόμα.
Είναι βέβαια μόνο η κορυφή του παγόβουνου- εξαιρετικά ντοκιμαντέρ γυρίζονται πολλά κάθε χρόνο, όπως διοργανώσεις σαν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν εξάλλου. Αυτές λοιπόν δεν είναι παρά λίγες, πρόσφατες (πες στο περίπου
τελευταία 5ετία) αφορμές για να ασχοληθείς με το είδος.

Catfish

Ίσως το διασημότερο για τις συνεχείς ανατροπές του, ειδικά εφόσον έγινε και πετυχημένη σειρά στο MTV. Σε κάθε περίπτωση, από τα δημοφιλέστερα και πιο essential σύγχρονα ντοκιμαντέρ, είτε πιστεύεις ότι είναι αληθινό, είτε όχι. Η ιστορία ενός νεαρού φωτογράφου που επικοινωνεί με ένα μικρό κοριτσάκι-φαν πριν αρχίσει να φλερτάρει με τη μεγαλύτερη αδερφή της online για να μάθει σύντομα πως [δες το!!], ίσως και να είναι η απόλυτη παραβολή της τεχνο-εποχής μας.

The Arbor

Η τραγική ζωή μιας συγγραφέα, αναδημιουργημένη μέσα από σκηνές αρχειακού υλικού συνδυασμένες με σκηνές ηθοποιών που κάνουν lip-synch τις φωνές των αληθινών ανθρώπων που υπήρξαν κομμάτια αυτής της ιστορίας. Φορμαλιστικά και μόνο, κάτι που δε θα έχεις ξαναδεί.

Anvil!

Το καλύτερο ροκ ντοκιμαντέρ στην ιστορία, για το καναδέζικο μέταλ συγκρότημα Anvil, είναι τρομακτικό δύσκολο να χωνέψεις ότι δεν είναι mockumentary σαν το "Spinal Tap". Τόσο καλό, αστείο, συγκινητικό και απλά απίστευτο είναι.

Indie Game: The Movie

Φυσικά και θα υπήρχε ένα ντοκιμαντέρ για μερικά από τα καλύτερα εντελώς indie παιχνίδια των τελευταίων χρόνων, όπως το Super Meat Boy και το Braid. Ένα πολύ καλό στοιχείο: Το ότι με αφορμή τις δυσκολίες αυτών των καλλιτεχνών, μιλάει για το τι σημαίνει γενικότερα να θυσιάζεις τόσα πολλά ώστε να πετύχεις το όραμά σου. Ένα δεύτερο πολύ καλό στοιχείο: Θα εθιστείς στο "Braid". Πέρασα ένα Σαββατοκύριακο χωρίς να κάνω ΤΙΠΟΤΑ άλλο πέραν του να το τερματίζω ξανά και ξανά ψάχνοντας και το τελευταίο αρρωστημένα περίπλοκο μυστικό του. Αχέμ. Συνεχίζουμε.

Man on Wire

Από τα διασημότερα των τελευταίων χρόνων επίσης, για την προσπάθεια ενός Γάλλου ακροβάτη να περπατήσει το τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους. Θα σου πάει η ψυχή στο θεό.

Marina Abramovic: The Artist Is Present

Η ερώτηση που ακολουθεί την Αμπράμοβιτς για χρόνια, ακόμα και σήμερα, είναι το κατά πόσον αυτό που κάνει είναι όντως τέχνη. Το ντοκιμαντέρ αυτό, με την ίδια να ετοιμάζεται να εκτεθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, δεν ξέρω αν δίνει την απάντηση, αλλά σίγουρα θα σου κόψει για λίγο την ανάσα και θα σε υποχρεώσει να την κοιτάξεις με δέος. Κάτι που, υποθέτει κανείς, θα πρέπει να αρκεί.

Senna

Το αγαπημένο μου όλων, κι όχι απλώς επειδή με ενδιαφέρει το θέμα ή λατρεύω τον Σέννα. Αλλά επειδή όλη η αφήγηση της ιστορίας, της ανόδου, του θριάμβου, και του τραγικού θανάτου του σπουδαίου πιλότου, παρατίθεται όχι μέσα από συνεντεύξεις ή οτιδήποτε άλλο στημένο και προετοιμασμένο. Αλλά μέσα από εικόνες, βίντεο και περιγραφές της εποχής. Κάθε τι που συμβαίνει είναι σα να γίνεται τώρα. Σα να βλέπεις την αλήθεια της ζωής του Σέννα μπροστά στα μάτια σου, συντομευμένη σε δύο -συγκλονιστικές- ώρες. Αριστούργημα.

Searching for Sugar Man

Ο φετινός Οσκαρικός νικητής, το υπέροχα feelgood ντοκιμαντέρ αναζήτησης δύο νοτιοαφρικάνων για τον αγαπημένο τους άγνωστο μουσικό ήρωα από τα '70s.

The Cove

Το Οσκαρικό ντοκιμαντέρ του Λούι Ψυχογιός, προορισμένο να σε εξαγριώσει απεικονίζοντας τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος συμπεριφέρεται στη φύση, σε άλλες ζωντανές ψυχές. Όλα τα ματωμένα μυστικά που συμβαίνουν σε έναν όρμο στην Ιαπωνία αποκαλύπτονται όταν μια ομάδα ακτιβιστών με ηγέτη έναν εκπαιδευτή δελφινιών εισέρχονται με κάμερες και αποφασιστικότητα. Αλήθεια θα σε εξοργίσει. Με την καλή έννοια.

The Imposter

Αυτό είναι απίστευτο: Ένας Γάλλος απατεώνας πείθει οικογένεια Αμερικάνων πως είναι ο χαμένος για χρόνια πιτσιρικάς γιος τους. Αν η ιστορία από μόνη της αξίζει για να το δεις, ο τρόπος που μεταμφιέζεται σε μια σπουδή πάνω στην θέλησή μας να πιστέψουμε ακόμα και το πιο ακραίο ψέμα, το κάνει αληθινό κινηματογραφικό διαμάντι.

This Is Not a Film

Ο σημαντικός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί βρίσκεται σε κατ'οίκον εγκλεισμό από την κυβέρνηση του Ιράν, γυρίζοντας με κάθε πρόχειρο μέσο το non-making of της επόμενης ταινίας του, που δε θα γυριστεί ποτέ. Το τελικό αποτέλεσμα σε μουδιάζει, ενώ το ίδιο το φιλμ βγήκε από τα σύνορα του Ιράν μέσα σε ένα φλασάκι κρυμμένο σε μια τούρτα γενεθλίων.

Jiro Dreams of Sushi

Γι'αυτό τα έχου με πει και αναλυτικότερα στο παρελθόν. Αν αγαπάς το σούσι, οφείλεις να ξέρεις τον Jiro. Αν δεν το αγαπάς, τότε και πάλι θα απολαύσεις. Διάβασε.

King of Kong: A Fistful of Quarters

Και το απόλυτο καλτ διαμάντι της λίστας: Μια παλιομοδίτικης υφής ιστορία καλού εναντίον κακού, με background την (αληθινή!) μάχη για το απόλυτο ρεκόρ στο arcade παιχνίδι Donkey Kong. Δε θα έχεις ξαναπαθιαστεί τόσο πολύ για ενήλικους άντρες που πατάνε μανιασμένα κουμπάκια σε ουφάδικο, και δε θα έχεις ανατριχιάσει τόσο πολύ στο άκουσμα της φράσης "possible kill screen". Έπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου