Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΣΔΙΤ 2,1 δισ. ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων



Δυο νέα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ ενέκρινε χτες η αρμόδια διυπουργική επιτροπή.
Πρόκειται για τις μονάδες που θα κατασκευαστούν σε Ήπειρο και Κέρκυρα. Στην Περιφέρεια της Ηπείρου η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 150.000 τόνων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων το χρόνο ενώ στην Κέρκυρα η μονάδα, η πρώτη που θα γίνει σε νησιωτική περιοχή, θα έχει δυναμικότητα 87.000 τόνων το χρόνο.
Με την ένταξη κι αυτών των έργων, η συνολική αξία των συμβάσεων ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται πλέον στα 2,1 δις ευρώ...

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους μέχρι τα τέλη Μαίου-αρχές Ιουνίου. Αυτοί που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στις εν λόγω περιοχές, για χρονικό διάστημα έως 27 έτη.
Τα έργα αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Απριλίου 2013, ενώ παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση 10 επιπλέον έργων επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ ανά την Ελλάδα.
Το πλέον προχωρημένο από αυτά είναι αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, το πρώτο που φτάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και αναμένεται η ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτή τη στιγμή αξιολογούνται οι δεσμευτικές προσφορές των τριών υποψηφίων.
Ακόμα, έχει ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο της Πελοποννήσου και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Οι διαγωνισμοί για τα έργα Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Σερρών συνεχίζονται και μπαίνουν πλέον στη β φάση όπου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων.
Στην Αττική οι διαγωνισμοί βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης των φακέλων των υποψηφιοτήτων και εντός Απριλίου αναμένεται να κληθούν προκειμένου να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Εν τω μεταξύ, στις 2 Απριλίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της Αχαίας.
Η υλοποίηση των έργων αυτών, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής τους και περισσότερες από 2.500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου