Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Πάγωμα στην κίνηση κεφαλαίων προβλέπει το κυπριακό νομοσχέδιο



Δικαίωμα επιβολής ελέγχου στη κίνηση κεφαλαίων δίνει στον κεντρικό Τραπεζίτη της Κύπρου ή τον υπουργό Οικονομικών της χώρας το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην κυπριακή Βουλή. Το πρωί της Παρασκευής θα συνεχιστεί η συζήτηση στη Βουλή, τόσο γι' αυτό όσο και για τα άλλα οκτώ επείγοντα νομοσχέδια.

Η συζήτηση των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος και στοχεύουν στην διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αναβλήθηκε για τις 10 το πρωί της Παρασκευής...

Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Eurogroup για την υποβολή προτάσεων και τη λήψη μέτρων που προαπαιτούνται για την παραχώρηση βοήθειας διάσωσης.
Στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, περιλαμβάνεται η φράση ότι «σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια, παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών ή τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να επιβάλουν προσωρινά περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων».
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του στη Μόσχα.
Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αύριο Παρασκευή, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας.
Τα νομοσχέδια για το Ταμείο Αλληλεγγύης και τα μέτρα για τις τράπεζες
Σε ότι αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».
» Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.
» Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.
Στο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι «προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο.
Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της ΚΤ να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό θα τεθεί προς ψήφιση αύριο το πρωί.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου