Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σχέδιο «Αθηνά»: Διαμαρτυρίες και αλλαγές της τελευταίας στιγμής



Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις για το σχέδιο «Αθηνά» και τις ανατροπές που φέρνει, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό σχέδιο θα συμπεριληφθούν τρεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Στο μεταξύ, αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποίησαν σπουδαστές από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ από διάφορες πόλεις, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι, από σχολές της Αθήνας. Κύριο αίτημά τους, η απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά». Παράλληλα φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής, πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο Σύνταγμα...

Διμέτωπη διαμαρτυρία


Εκατοντάδες σπουδαστές και διδάσκοντες από τμήματα ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά έξω από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στο επίμαχο σχέδιο.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι Σπουδαστικών Συλλόγων από τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Καστοριάς, Πάτρας, Κοζάνης, Λαμίας και Χαλκίδας, για να διαμαρτυρηθούν είτε για την μετακίνηση τους σε άλλη πόλη, είτε για την απορρόφηση του γνωστικού τους αντικειμένου από τμήματα με «άσχετο», όπως λένε πρόγραμμα σπουδών.

Συλλαλητήριο κατά του σχεδίου «Αθηνά» έγινε και στο κέντρο της Αθήνας. Με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια οι σπουδαστές έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή. Εκεί σημειώθηκε μικροένταση όταν ομάδα διαδηλωτών έριξε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη. Νωρίτερα, στη στάση τους έξω από το Υπ. Οικονομικών κάποιοι εκσφενδόνισαν αυγά, νερά και καφέδες.


Αλλαγές της τελευταίας στιγμής


Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συγχωνεύονται τελικά οι ξένες φιλολογίες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας τελικά δεν απορροφάται, αλλά αναβαθμίζεται και γίνεται ξεχωριστό Τμήμα Ψυχολογίας και δεν συγχωνεύονται τα Τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ.

Τα Προεδρικά Διατάγματα, για την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά», ολοκληρώνονται και προωθούνται για δημοσίευση τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ μπαράζ ανακοινώσεων μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει το θέμα της εταιρείας που ανέλαβε την απεικόνιση και συσχέτιση στοιχείων της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ με νέα ανακοίνωση της η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ) ζητεί να παγώσει το σχέδιο «Αθηνά» και να ξεκινήσει διάλογος για αναδιάρθρωση στην ανώτατη εκπαίδευση με επιστημονική τεκμηρίωση.

Πηγή: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου