Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σοβαρές ζημιές από τον παγετό σε Πέλλα & Ημαθία



Τις πληγές τους μετρούν οι παραγωγοί στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, καθώς σαν να μην έφτανε η έντονη βροχόπτωση που οδήγησε σε υπερχείλιση ποταμών και αρδευτικών καναλιών, στις 25 Φεβρουαρίου, βρέθηκαν στις 17 Μαρτίου αντιμέτωποι και με ακόμη ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, τον παγετό.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του υποκαταστήματος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων στη Βέροια Μαρία Παππά, οι πλημμύρες του Φεβρουαρίου «έπνιξαν» κυριολεκτικά τεράστιες εκτάσεις παραγωγών και, για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις, έπρεπε πρώτα να υποχωρήσουν τα νερά από τα χωράφια...
να γίνουν οι δηλώσεις από τους αγρότες και να καταγραφεί στη συνέχεια από τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν καλλιεργούμενες εκτάσεις και για τις οποίες οι αγρότες θα αποζημιωθούν. Όπως εξήγησε η ίδια, στο στόχαστρο του καιρού βρέθηκαν κυρίως γεωργικές καλλιέργειες με σιτηρά, ζαχαρότευτλα και κηπευτικά, ιδίως βιομηχανικά, όπως αρακάς και σπανάκι.

Σημείωσε, πάντως, ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν τις δηλώσεις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και την επόμενη Τρίτη θα είναι πλέον γνωστό το ακριβές μέγεθος των ζημιών.

Σε ό,τι αφορά στον παγετό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 17 Μαρτίου, η κα Παππά επεσήμανε ότι φαίνεται να έχει επηρεάσει τα εξής προϊόντα: επιτραπέζια πρώιμα ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον ΕΛΓΑ διαβεβαιώνεται στους Έλληνες αγρότες, που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ότι ο οργανισμός είναι οικονομικά έτοιμος και οργανωτικά επαρκής να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους παραγωγούς που πράγματι ζημιώθηκαν.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου