Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Α. Τσίπρας: Γνώριζαν Σαμαράς-Αναστασιάδης για το κούρεμα



Απόλυτη στήριξη προς την Κύπρο και την επιλογή της -την οποία θεωρεί «ελπίδα που δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση και όριο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική»- εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών για τη στάση τους τόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα όσο και στη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα...


«Κίνδυνος και για την Ελλάδα»

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου για τα γεγονότα στην Κύπρο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής του κλιμακίου στελεχών του κόμματος που βρέθηκαν στο νησί, Γ. Δραγασάκης τόνισαν επανειλημμένα πως οι εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει μελλοντικά κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα.

«Να στηρίξει η κυβέρνηση το κυπριακό όχι»

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει το «όχι» της Κύπρου και υποστήριξε ότι τώρα «φοβάται τις εξελίξεις, γιατί πίστευε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το Μνημόνιο». Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο Αντ. Σαμαράς γνώριζε από τον Ν. Αναστασιάδη το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για κούρεμα στις καταθέσεις και γι΄ αυτό δεν θα έπρεπε να είναι αιφνιδιασμένος, βασίζοντας -όπως είπε- τη βεβαιότητά του στο γεγονός ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο είχε ενημερωθεί από εκείνον ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό στο τραπέζι και θα ήταν «το τελευταίο που θα επέλεγε».

«Η κυβέρνηση και ο κ. Στουρνάρας ήταν ενήμεροι και οφείλουν να τοποθετηθούν», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι «δεν ακούει την κυβέρνηση» και συμπεριφέρεται σαν πρωθυπουργός. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση του Π. Καμμένου για πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα, εξηγώντας ότι για τον υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει «ο κυρίαρχος λαός και όχι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κ. Σαμαρά».

«Η Ρωσία δείχνει ότι δεν υπάρχει μονόδρομος»

Ειδικά για την ανάμειξη της Ρωσίας στο κυπριακό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του που δεν ενημερώθηκε για την απόφαση του Eurogroup, όπως είπε, καθώς και ότι οι συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση δείχνουν ότι οι λύσεις που προτείνει η Ευρώπη δεν είναι μονόδρομος. Παράλληλα, τόνισε ότι καταθέσεις, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ευρώ δεν κινδυνεύουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις επιλογές του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «μπορεί το πεδίο της Ευρώπης να μην είναι ευνοϊκό, αλλά η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωζώνης, όπου δεν είμαστε ενοικιαστές και οι άλλοι ιδιοκτήτες».

Δραγασάκης: «Νέο οικονομικό μοντέλο, χωρίς εκβιασμούς»

Ο κ. Δραγασάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι αναγκαίο η Κύπρος να βρει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, αλλά η μετάβαση σ΄ αυτό να μη γίνει με εκβιαστικό τρόπο και υποστήριξε ότι η πρόταση να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου είναι εφικτή.

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι στο ΔΝΤ υπάρχει προβληματισμός για την επιστημονικότητα της πρότασης του Eurogroup για κούρεμα στις καταθέσεις και ότι το όλο σκηνικό δικαιώνει την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για μέτωπο του ευρωπαϊκού νότου. Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι εάν η λύση που θα βρεθεί για την Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας, σύντομα θα χρειαστούν και άλλα οδυνηρά μνημόνια.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου