Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί για τις εξελίξεις στην Κύπρο



Οι εξελίξεις στην Κύπρο ανέβασαν τους πολιτικούς τόνους στην Ελλάδα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάλλουν κατά της κυβέρνησης για τη στάση της. Πυρά ανταλάσσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόρριψη από τον πρόεδρο της Βουλής αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη σύγκληση του κοινοβουλίου, αλλά και παλαιότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των καταθέσεων.
Την άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό και τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή της απόφασης για την Κύπρο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας...
ενώ απέδωσε τις αποφάσεις της ΕΕ σε γεωπολιτικούς λόγους, που έχουν στόχο την οικονομική κυριαρχία επί της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.
«Το "όχι" του Κυπριακού Κοινοβουλίου στην ευρωπαϊκή απόφαση, θα είναι "όχι" των ευρωπαϊκών λαών σε έναν αυτοκαταστροφικό δρόμο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να συναινεί δίχως έγκριση της Βουλής, σε μια κίνηση βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και επέμεινε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση στην ελληνική Βουλή.

Για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή στην Ελλάδα δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δικούς του, φαντασιώνεται τον εαυτόν του Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μεταξύ άλλων αδιανόητων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ακόμα και αν η Κυπριακή Βουλή επιλέξει να ψηφίσει την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα πρέπει να τη μπλοκάρει. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός σε όλο του το μεγαλείο. Επίσης, μαθήματα αγάπης για την Πατρίδα από τον αρχηγό ενός κόμματος που δέχεται τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων, μιλάει για Αιγαίο που ανήκει στα ψάρια του και "χαρίζει" Ελληνικές βραχονησίδες στην Τουρκία, δεν δεχόμαστε».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Κεδίκογλου. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει: "Αντί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ασχολείται με το Αιγαίο και τα ψάρια του, καλό θα ήταν τέσσερις μέρες μετά το Eurogroup, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις εγκληματικές αποφάσεις για την Κύπρο".
Το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ενώ αντιπροσωπεία στελεχών του, μεταβαίνει στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος μετά τις διαδοχικές συνομιλίες του με την κυπριακή ηγεσία έκανε λόγο για μυωπικές και τιμωρητικές αποφάσεις της Ευρωζώνης για την Κύπρο που πλήττουν την Ευρώπη στο σύνολό της. «Η Ευρωζώνη βρίσκεται τώρα μπροστά στο δίλημμα ή να τροποποιήσει τις αποφάσεις της για την Κύπρο, ή να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα τη βλάψουν ως σύνολο. Για εμάς η στήριξη της Κύπρου είναι πρωτίστως, εθνική υποχρέωση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

Την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ζήτησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο κ. Καμμένος τονίζει χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του κ. Στουρνάρα ψήφισε το σχέδιο της κ. Μέρκελ που οδηγεί στην καταστροφή την κυπριακή οικονομία αλλά και την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, διαλύει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία. Απαιτείται άμεσα η αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, το τέλος της πολιτικής των μνημονίων».

Κριτική στην κυβέρνηση επειδή στήριξε την άθλια και τοκογλυφική επίθεση κατά της Κύπρου, άσκησε η Χρυσή Αυγή. «Η ελλαδική συγκυβέρνηση στήριξε την άθλια, τοκογλυφική επίθεση κατά της Κύπρου. Έτσι υπονόμευσε και το χρεοκοπημένο τραπεζικό μας σύστημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα αποκαλύπτουν ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας, ανέφερε το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «ο κυπριακός λαός που είπε το περήφανο «όχι» στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, βαδίζοντας στον δρόμο της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ».

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός μέσω του Κωστή Αϊβαλιώτη μιλά για γερμανικό Αττίλα κατά της Κύπρου, ο οποίος με το "κούρεμα" των καταθέσεων φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα γυρίσει "Μπούμεραγκ" κατά του ευρώ.

ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου