Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

O Σαμαράς διαφωνεί με τους χειρισμούς των Κυπρίων



Ανήσυχη η Αθήνα παρακολουθεί τη στροφή 180 μοιρών του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος στρέφεται τώρα προς τη ρωσική βοήθεια, ύστερα από παλινδρομήσεις με την ευρωπαϊκή πλευρά που οδήγησαν σε ναυάγιο την ευρωπαϊκή πρόταση για το πρόγραμμα σωτηρίας της Κύπρου.Κυβερνητικοί κύκλοι με τους οποίους συνομίλησε το iefimerida.gr δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους από τους χειρισμούς της κυπριακής ηγεσίας. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι» σημείωναν χαρακτηριστικά και πρόσθεταν ότι οι κινήσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Ρωσία
δεν είναι αποτελεσματικές και φερέγγυες.
«Ο Μιχάλης Σαρρής συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αντον Σουβάροφ ο οποίος είχε δηλώσει την προηγούμενη ημέρα ότι δεν ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτουν ότι «το plan B της Κύπρου δεν θα ευδοκιμήσει».
Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι η Τρόικα απέρριψε σήμερα το Plan Β της Κύπρου ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε πρόταση να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα σωτηρίας από τα ασφαλιστικά ταμεία της Κύπρου.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν με ανησυχία ότι «οι Ρώσοι για να βοηθήσουν τη διάσωση της Κύπρου θα ζητήσουν βαριά ανταλλάγματα ή θα προτείνουν μεγάλη γεωστρατηγική αλλαγή και αυτά δεν θα γίνουν αποδεκτά».
Η ελληνική κυβέρνηση θωράκισε τις τράπεζες
Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε χθες τους τρεις αρχηγούς για την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, ενώ μετέφερε και την εκτίμηση ότι η κυπριακή ηγεσία «εμφανίστηκε απροετοίμαστη» στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Eurogroup.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς το τοπίο εμφανίζεται ομιχλώδες. Βασικός στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού είναι να μην εξελιχθεί η διένεξη της Κύπρου με το Eurogroup σε ελληνικό πρόβλημα. Παράλληλα η Αθήνα επιδιώκει να στηρίξει τον κυπριακό Ελληνισμό και την πολιτική ηγεσία της νήσου και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «διακριτικά συμβουλεύουμε την κυπριακή ηγεσία και δίνουμε κάποιες οδηγίες αλλά κανείς δεν φαίνεται να ακούει».
Σε αναμονή πρότασης από την Κύπρο
Κυβερνητικοί κύκλοι δείχνουν ανήσυχοι για την εξεύρεση λύσης και επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής. Με δεδομένο ότι η Βουλή της Κύπρου είναι κατακερματισμένη και εκ του Συντάγματος ο πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις του στο κοινοβούλιο οι ελιγμοί καθίστανται δύσκολοι για την κυπριακή ηγεσία η οποία δείχνει εγκλωβισμένη σε αδιέξοδο.
ΠΑΣΟΚ κατά της απόφασης του Εurogroup
Ως ένα μεγάλο ιστορικό σφάλμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Ο κ. Βενίζελος τόνισε πως το ζητούμενο δεν ήταν αν θα δίνονταν 10 ή 17 δισ. ευρώ, αλλά το χτύπημα του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου.
Πρόσθεσε δε ότι ξέπλυμα χρήματος γίνεται σε πολλές χώρες και εντός και εκτός Ευρωζώνης.
Χαρακτήρισε τραγική λύση αυτή που θα έθετε την Κύπρο εκτός Ευρωζώνης αφού και η Ρωσία που θέλει να βοηθήσει την Κύπρο την θέλει εντός ευρώ για τα δικά της συμφέροντα.
Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως η ενιαία στάση της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου πρέπει να μας διδάξει, ενώ χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα στελέχη τγης Κουμουνδούρου ήταν εκείνα που του είχαν προτείνει αντίστοιχες λύσεις όσον αφορά τις καταθέσεις στην Ελλάδα.
Μάλιστα υποστήριξε πως η πρόταση Τσίπρα να ζητήσει Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής ήταν αφελής και τον κατηγόρησε πως παίζει φθηνό πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα.
Aς σημειωθεί ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ δεν ταυτίζονται με τη στάση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία τη λύση που πρότεινε το Εurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου